Събота, 04 Май 2013 10:44

Тунинг на електромобили – Tesla Model S с по-широки гуми, но по-нисък разход

От
tesla_model_s_performance_plus_tuning_paket
С 2 см по-широки гуми и оптимизирано окачване – повече пробег за Tesla Model S – Снимка: AGWheels.com
В този блог: Tesla Motors най-накрая представи дългоочаквания първи тунинг пакет за Model S.

Вероятно не всички го знаят, но на мнозина е известно, че по-широките гуми вдигат разхода на колите ни. Затова е учудващо, но и много интересно да научим, че с първия си тунинг пакет за своя електромобил, Tesla Motors постига точно обратния ефект – с подобрено окачване и по-широки гуми Model S става още по-ефективен. Накратко казано: повече динамика, повече стабилност и в същото време повече пробег (оптимизиран разход). Хайде да видим какво има в пакета...

Първо, защо Performance Plus?

Причината Tesla Motors да създаде този пакет е, че главният редактор на Motor Trend Ангъс Макензи споделил с ИД на Tesla Елон Мъск, че Model S е машина, която се управлява чудесно, но супер колата McLaren MP4-12C е по-добра. Има си хас, но това провокирало Tesla Motors да започне работа върху пакет, който да изравни Model S с колата на McLaren. Инженерите на Tesla взели един McLaren MP4-12C под наем, за да намерят предимствата му пред Model S и така бил създаден новият Performance Plus пакет.

Какво включва тунинг пакетът за Model S?

  • Стабилизиращи щанги – В типичната "performance кола", големите стабилизиращи щанги може да затрудняват завиването или да понижават комфорта на возене. Тези в Model S Performance Plus пакета обаче действат обратно заради по-ниския център на тежестта – размерът на предните и задните стаб щанги е увеличен, без отрицателни странични ефекти, за по-добър контрол на колебанията на купето и по-предвидимо управление.
  • Амортисьори – Целта на Tesla с новите амортисьори в пакета е те да осигуряват по-добро усещане на шофьора за пътя, което да подобрява допълнително контрола върху управлението, без компромис по отношение на комфорта.
  • Тампони – Те осигуряват повече твърдост при странично натоварване, за по-добро завиване и обща реакция на електромобила. Тези подобрения се постигат с нови и подобрени характеристики в цялата система на окачването, което дава възможност на пружините и амортисьорите да работят по-ефективно.
  • Гуми – Performance Plus пакетът включва нови Michelin Pilot Sport 2 гуми с по-широки задни джанти, които осмислят в много по-голяма степен ефекта от по-твърдите тампони и по-доброто странично поведение на колата.

Пакетът очевидно включва само подобрения по окачването и гумите – електрическата част остава непроменена. Но подобренията, засягат всеки детайл на окачването и екипът на Tesla смята, че е постигнал значително подобрение в динамиката, комфорта и пътното поведение. По-интересното за нас, и което провокира този блог, е рядко срещания резултат от точно такъв тип подобрения: повече пробег вследствие на оптимизирания разход на енергия.

Колко струва?

Отиваме на Model S Опции и цени на страницата на Tesla Motors и там вече е добавен новият Performance Plus пакет на цена $6,500. На Teslamotors.com/nl_NL пък (холандската страница на компанията, без изненада установяваме, че цената за Европа е същата (дори малко по-висока), само че в Евро – €6,600. Пакетът върви само с 21" джанти, на които се монтират Michelin Pilot Sport PS2 гуми, като задните са с 20 мм по-широки от стандартните 21" гуми. Точно с тях се постига по-добро ускорение на повърхности с по-ниско сцепление.

Става ли за употребявани Model S? Решихме да наречем този пакет тунинг точно защото може да се монтира и на вече произведени Model S. Чудесно е да си метнеш един тунинг то този тип на колата, в случая има само един недостатък, цената е двойна – $13,500. По този повод във форума Teslamotorsclub вече има доста голяма тема и не са малко хората, които се интересуват дали могат да си поръчат част от пакета. Цената е доста висока предвид един от най-важните в цялата тази работа:

За колко повече пробег говорим?

Бързият отговор е, че в комплект, по-ефективното окачване и по-широките гуми осигуряват 10-20 км повече пробег. Вероятно за хората, които могат да си позволят кола за над $90,000, и съответно над €100,000 в Европа, дори удвоената сума на пакета е приемлива, но все пак си е цифра, както бихме казали у нас. Не знаем какви ще са Performance Plus цените в Европа, но няма да се учудим ако са същите, само със знак € отпред...

В обобщение

Performance Plus тунингът, който наричаме така, защото може да се монтира и на вече произведени Model S, всъщност представлява "само" пакет с оптимизирано окачване и гуми.  Вероятно за хората, които могат да си позволят кола за над $90,000 и съответно над €100,000 в Европа сумата изглежда приемлива и оптимизацията ще е повече от желана. Не толкова атрактивно обаче е да си сложиш Performance Plus пакет на употребяван Model S срещу два пъти повече пари, но пък, ако това успокоява, знаеш, че колата ти вече е нещо като McLaren по поведение на пътя, само че много с по-нисък разход и несравнимо по-тиха. И ако има нещо сигурно, то е, че когато един ден сегашните Model S стигнат до пазара на употребявани коли, тези с Performance Plus пакет ще са по-търсени и ценени.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2766 пъти Последна корекция Събота, 04 Май 2013 20:12
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.