Сряда, 08 Май 2013 18:07

Изведнъж електромобили в България – 20 Renault Kangoo ZE си поръчва Спиди

От
elektromobil_renault_kangoo_ze_speedy
В този блог: Изненадващо в Капитал – Двадесет лекотоварни електромобила Renault Kanzoo ZE си поръчва Спиди!

Все още не дошъл момента за официално обявяване на сделката, но от Renault България не отрекоха, с допълнението, че по време на Автосалон София 2013 ще направят премиера на електрическите Twizy и Kangoo ZE за България. Цените, кога ще стартират продажбите и как ще стоят нещата с поддръжката, ще разберем най-вероятно по време на самия автосалон. Сега по-важно е, че две години и половина след раждането на eCars.bg най-после има реално раздвижване в електрическата мобилност в България...

Откакто преди две години се срещнахме за първи път с екипа на Renault България в централата на компанията в София, често питаме как се движат нещата с електромобилите и дали има нещо ново. Няма как да не "натискаме", ако щете дори нахалстваме – Renault е компанията с най-много електромобили на пазара, цели четири, след като по-рано през пролетта най-после стартираха продажбите и на компактния ZOE.

Все още не сме разговаряли със Спиди, не познаваме лично хората там, но информацията в статията на Капитал е достатъчна. В Спиди определят покупката на 20 електромобила като дългосрочен ход и считат, "че в момента това е мисионерска стъпка, но сме убедени, че все някой трябва да постави началото. Решихме това да е "Спиди".

Тази първа бизнес покупка за електромобили намираме за изключително важна за популяризиране на електрическата мобилност в България и не само ще радваме да повлече крак, а ще продължаваме да помагаме това да се случва. Според Капитал инвестицията е за 1,5 млн. лева, което прави по около 75,000 лв на електромобил, без да знаем дали в сумата се включва само стойността на електрическите миниванове, нито точно кой модел си поръчват от Спиди (вероятно Maxi  с 2 места, но предстои да разберем).

Ако е така, това отговаря на около €38,000 на парче. За сравнение, в Германия (където също няма държавна субсидия за покупка на електромобил) базовата цена на Kangoo Z.E. с батерията е €20,000 (€21,200 за товарния Maxi с 2 места) за електромобила плюс €73 на месец отделен лизинг за батерията – така предлагат своите електромобили Renault.

От компанията споделят още, че взимат електромобилите на стандартен лизинг, отбелязвайки факта, че още няма държавна субсидия за тяхната покупка (като в други европейски държави), но, още веднъж, чудесна новина за електрическата мобилност в България, която се надяваме да доведе до така желаното раздвижване в това ново направление.

[Източник: Капитал]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4463 пъти Последна корекция Сряда, 08 Май 2013 19:32
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.