Print this page
Четвъртък, 12 Септември 2013 12:40

На третата година Tesla изкупува Model S на половин цена

От
Tesla Model S buyback
В този блог: Караш три години и Tesla ти изкупува обратно употребявания Model S на средно 46% от цената, която си платил/а.

Това, ако искаш да върнеш колата, естествено. Информацията е на Bloomberg, където са се сдобили със споразумение за покупка. В него пише, че гарантираната препродажбена цена е 50% от базовата цена (сега около $70,000) или 43% от цената на кола с всички опции. После Tesla продава колата повторно, вече като втора ръка. Хитро...

Така Tesla ще може до (много) голяма степен да контролира и пазара на употребяваните си електромобили. Нещо като "с един удар, два заека" става – ще печелят повторно от колата. Интересно е на какви цени ще препродават.

Схемата засега важи за щатите, където две големи банки (Wells Fargo & Co. (WFC) и U.S. Bancorp) гарантират тези средно 46% препродажбена стойност.

Можеш и да си задържиш колата до края на шест-годишния лизинг. След три години обаче вероятно ще има нов модел или желаещи да минат на Model X, например, та няма да се учудим, ако "мярката" стане популярна. Не е ясно само как точно ще процедират с изкупуването на колите – нали нямат типичната дилърска мрежа. Затова и мениджъри от големите автопроизводители се чудят как ще справят с това предизвикателство.

Дали ще е такова предстои да разберем, но лично ИД на Tesla Елон Мъск обяви, че гарантира тези изкупувания със собствените си пари. Кой би се обвързал така, ако не си е направил сметката?

В Европа Tesla Model S се предлага на лизинг от Athlon Car, а дали и кога този план за обратно изкупуване на фиксирана стойност ще заработи все още няма информация. Предвид доста по-високите цени няма да е никак лошо да се разбере по някое време, макар че въобще няма да се учудим, ако в един момент Model S електромобили започват да се появяват (в по-големи количества) в сайтове като mobile.de...

Иначе, да ти изкупят електромобила (Model S) на половина цена след 3 години каране как ти звучи?

От: Bloomberg

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2108 пъти Последна корекция Четвъртък, 12 Септември 2013 14:18
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.