Четвъртък, 28 Ноември 2013 15:23

Yamaha прави и коли, при това на ток! Вдъхновени от F1...

От
В този блог: В партньорство с Murray Design, Yamaha 'сътвори' малък електромобил и го представи на изложението в Токио.
Малък градски електромобил от Yamaha, с голям пробег и кратко време за зареждане
Електрическа Yamaha от Формула 1-дизайнер

Виждането си за градски електромобил, пичовете от Yamaha са споделили с Гордън Мъри (това е дизайнерът от Формула 1, който е проектирал McLaren F1) и съвместно със студиото му, са изградили прототип на електромобил, отличен за градски условия.

Моделът е с името MOTIV.e City car и представлява мини електрически автомобил с две врати, модерна визия и мнооого, и големи стъкла. Челното, прелива в панорамен покрив; на мястото на предните странични колонки има две допълнителни стъкла,които се сливат с прозорците на вратите. Купето е пластмасово (за по-малко тегло), като е подсилено на нужните места под повърхността, а над нея се виждат щрихите на дизейнера Мъри - под веща спец-намеса и един 'мъник' може да изглежда спортен и агресивен.

MOTIV е електромобил със задно задвижване, а силата му е от електромотор с 15 кВ постоянна мощ и 25 пикова. От 0 до 100 км/ч ще се устремите, докато преброите до 13, а с един заряд Yamaha ни уверява, че колицата ще изминава 160 км, разчитайки на 8,8 кВтч батерия. Нейното пълно зареждане после, ще става за три часа, а дори и за един - на бързозарядна станция.

Електрическата Yamaha с дизейнера си Гордън Мъри (за справки - F1)Електрическата Yamaha с дизейнера си Гордън Мъри (за справки - F1)

Максималната скорост е ограничена на 104 км/ч, но като изключим това и 'грешната' позиция на волана (отдясно е, да му се не види), други явни слабости не се набиват на очи Laughing.

Иначе, купето е иновативно, но не е чудо-невиждано: напомня и на Smart, и на малка Toyota... но си е Yamaha! Интересно, с този производител и този дизайнер, ще се 'роди' ли сериен модел електромобил?! Пак разполагаме с време да си чакаме... и който научи нещо - да споделя!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4162 пъти Последна корекция Петък, 29 Ноември 2013 08:18
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.