Събота, 09 Април 2011 17:47

Спортен електромобил от Artega

От
Artega SE

Artega SE (Sport Electric) е нов спортен електромобил, разработен от германския автопроизводител Artega. Според създателя, електромобилът е в състояние да достигне максимална скорост от 250 км/ч и ускорява от 0 до 100 само за 4.3 секунди.

Проектиран по задвижвания от двигател Artega GT модел, Artega SE е оборудван с два електрически мотора на задната ос, която може да генерира 280 кВт (380 к.с.). Тестове показват, че електрическият "спортист" достига 100 км/ч с половин секунда по-бързо от бензиновия си събрат. Водачите на спортни коли обикновено имат много динамичен стил на шофиране, с чести ускорение и спиране, което е енергийно неефективно. Но електрическите коли възстановяват изгубената енергия чрез спирачната система и тя се връща в батерията.

В допълнение: "За разлика от превозните средства с двигател с вътрешно горене, електрическите конвертират в пълна степен въртящия момент на мотора веднага, което прави управлението им изцяло ново, много динамично преживяване", казва директорът на Artega Волфганг Зибарт.

Освен това, новият електрически болид може да измине около 300 км с едно зареждане. Както твърдят от компанията, електрическият мотор се захранва от 16 литиево-йонни батерии, всяка от които съдържа 12 клетки. Целият пакет (който тежи около 310 кг) е в състояние да генерира общо 37 кВтч и номинално напрежение от 350V. Artega SE е с ширината на луксозна лимузина, комбинирана с дължината на компактен автомобил. Превозното средство е изработено от високоякостни стомани, сплави, подсилени с въглеродни влакна и алуминиева рамка.

Новият модел беше представен на автошоуто Женева 2011 с цена от около $212,500 (почти 300,000 лв), много по-скъп от Tesla Roadster, която ускорява до 100 за под 4 секунди (3.7 за Roadster Sport.

Прочетено 1439 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:45
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.