Четвъртък, 14 Април 2011 18:51

80 км с 80 ст с Audi A2 модифицирано до електромобил в България

От
Българско електрическо Audi A2

В момента в Интер Експо Център в София тече Международна изложба за възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, на която приятна изненада прави една малка, но добре позната у нас кола - Audi A2. Моделът е вече на над 10 години и макар да е известен като една от малкото коли печелили с години наред приза за най-сигурен автомобил на ADAC и да е с един от най-ниските разходи на гориво в прословутата 1.2TDI версия, харчеща 3/100 дизел, няма никаква връзка с електромобилите и хибридите...

Такава обаче му създават българските фирми "ЗК" АД и "Хърсате" ЕООД, които представят свой модифициран прототип на колата на изложбата. През последната година фирма "3К" АД насочва богатия си професионален опит към разработване на добиващите все по-голяма популярност превозни средства, задвижвани с електрическа енергия.

Българско електрическо Audi A2

Последната разработка, в която "3К" АД успешно се включва, е дело на фирма "Хърсате" ЕООД и създава възможност за дозареждане на електромобила с електроенергия, произведена от автономна фотоволтаична система и съхранената в акумулаторен блок.

Българското електро-А2 е изложено на щанд 24С на външното пространство точно до Палата 1, където утре екип на eCars.bg ще събере много и детайна информация за разработката. Засега знаем, че според създателите колата изминава 80 км срещу само 80 ст разход и всякакви сравнения с каквито и да било автомобили в това отношение са излишни. Няма обаче перфектно положение засега, заради доста високата цена за конвертиране от около 20,000 лв, която според специалистите на двете компании се възвръща след около 3 години експлоатация.

Очaквайте подробности и снимки утре.

Прочетено 5932 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:35
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.