Сряда, 27 Април 2011 17:04

AMP ще прави електрически Mercedes-Benz ML за Исландия

От
Chevolet Equinox, конвертиран до електрически SUV от AMP

За "ML" малко по-натам, защото първият въпрос тук е позната ли ви тази кола на снимката? ОК, SUV! Нещо като Opel Antara и като Chevrolet Captiva. Разликата всъщност е само в името, а както се вижда, марката е Chevrolet...

Иначе казано, това е американският вариант на супер карания у нас всъдеход на GM, само че в случая на задния капак пише Equinox

Разказваме ви това, защото американската компания за конвертиране AMP Electric Vehicles, която преди време успешно модифицира Equinox до електромобил е сключила сделка за $100 милиона за 1000 електрически SUV с исландската компания Northern Lights Energy (NLE).

Първите NLE AMP електрически SUV-чета трябва да бъдат доставени в рамките на 30 дни, а в рамките на септември NLE трябва да получи още 20 коли.

Чао, чао, ауспуси!
Чао, чао, ауспуси!

Първоначалната доставка включва (както вече се досещате) електрически Chevrolet Equinox, към които ще бъдат добавени електрифицирани версии на всеобщия любимец Mercedes-Benz ML.

Модифицираните Chevrolet Equinox ще се захранват от Remy International мотори и ще имат пробег до 250 километра на зареждане, с максимална скорост от 150 км/ч.

Сделката е за територията на Исландия, но от AMP се надяват Northern Lights Energy да разшири дистрибуцията към Финландия, Швеция, Норвегия и Дания.

Не, че не сме очаквали скандинавските страни да водят като цяло в направлението за електрифициране на превозните средства...

Споразумението, първоначално обявено миналия ноември, е част от по-голям проект за електромобили в Исландия за увеличаване на парка от електрически коли.

По-голямата част от електроенергията на Исландия се добива от евтини водна енергия и геотермални източници, което я прави по-ефективна в ценово отношение от вносния петрол.

Ако не друго сега може би си отговаряте на въпроса защо Nissan реши да пусне своя Leaf в Европа първо в Исландия.

Като ще е гарга, да е рошава...

Прочетено 1514 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:10
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.