Вторник, 17 Май 2011 12:30

Forumlec планира електрическа Формула 1 през 2012 г.

От
Електрическата Formulec EF01

Макар за обикновения потребител да не съществувай кой знае какви индикации в тази посока, светът на моторния спорт от най-високо ниво припознава една непретенциозна електрическа кола, с визия за създаване на върхови състезателни серии за електрически спортни коли.

Всичко започва преди много години, когато скромни коли като Datsun 1200 "White Zombie" привличат вниманието на драг състезанията, побеждавайки стандартни бензинови коли с изцяло електрическото си задвижване и времена на четвърт миля, които биха накарали много от кралете на тези гонки да потръпнат...

В наши дни състезанията с електрически коли вече са на много високо ниво, с еднопилотни серии, в които колите достигат скорости от над 250 км/ч и ускорява до 100 за под 3 секунди. Фенове на моторните спортове - представяме ви Forumlec World Series.

За разлика от британската EVCup, която покрива три различни класа на състезания с електрически коли под своя флаг, Formulec World Series ще се концентрира върху еднопилотните състезателни коли, предлагайки на пилотите всичко от Формула 1 до сериите Льо Ман с вариант за преминаване от задвижвани с гориво към електрически болиди.

Електрическата Формула 1 прави също така Westfield iRacer на EVCup, специално разработена еднопилотна кола, ускоряваща до 100 км/ч за около 5 секунди, да изглежда малко бавна.

Forumlec сериите ще представят Forumlec EF01, състезателен болид, изработен от южно-африканската компания Forumlec и SEGULA Matra Technologies.

Forumlec успя да впечатли френската компания за електронни конектори FCI дотолкова, че да си осигури спонсорство, което означава, че компактните супер мощни свръзки на компанията ще се използват в Forumlec EF01 по време на първите серии, осигурявайки сигурно и бързо разкачване на батерията от мотора и силовата електроника.

Нито FCI, нито Forumlec са дали определение на своето сътрудничество, но можем само да се надяваме, че това ще спомогне за развитието на технологиите за замяна на батерии, позволявайки на Forumlec World Series да стигне до нивото на дългите Формула 1 състезания.

Forumlec планира да пусне EF01 в сезон 2011 на International Motor Racing, за да демонстрира сериите и технологията на различни събития по света, с организиране на състезания срещу коли, задвижвани с горива в специални серии.

След това ще стартира и дебютният сезон през 2012 г., с общо десет състезания в рамките на първите серии. Надеждите са до 2014 г. Forumlec World Championship да се установят солидно в състезателния календар, с електрически състезателни серии, отворени за всички отбори, разполагащи с подходящи еднопилотни електрически болиди.

elektricheska-formula-1-forumlec elektricheska-formula-1-forumlec-1 elektricheska-formula-1-forumlec-6 elektricheska-formula-1-forumlec-7 elektricheska-formula-1-forumlec-8 elektricheska-formula-1-forumlec-9 elektricheska-formula-1-forumlec-91 elektricheska-formula-1-forumlec-92 elektricheska-formula-1-forumlec-93 elektricheska-formula-1-forumlec-94

[Източник: AllCarsElectric]

Прочетено 2198 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:03
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.