Събота, 28 Май 2011 21:20

Български електромобил Lyna, по-икономичен от Nissan LEAF*

От
Български електромобил Lyna на Технически университет-София

*Nissan Leaf е кола №1 в света за 2011 г.

На провеждащия се в момента Shell Eco-marathon у нас, отборът на Технически университет-София се класира на четвърто място в клас "Градски коли" - в групата със захранвани от водородна горивна клетка модели.

Истински впечатляващо е постижението на техния "състезател" с номер 610 - болидът Lyna, който измина малко повече от 50 км с 1кВтч електроенергия! Нашият тим ще се опита още утре, в предстоящите заключителни 4 манша да подобри постижението си - нещо, което според ръководителя на проекта, доцент Борислав Трайков е напълно възможно. За да е общопонятно, бе направено сравнение с най-продаваната електро кола в света към момента - Nissan Leaf. Посочван като един от най-икономичните електромобили, Leaf е с разход 7 км, изминати с 1 кВтч електричество. Простата сметка показва, СЕДЕМ ПЪТИ по-добър резултат за нашата Lyna от този на електромобил №1 в света Wink Разбира се, сравнението е само на техническите показатели, тъй като все пак Leaf е серийно произвеждан, доста по-голям и популярен. Lyna е първата концептуална кола с подобно задвижване - с горивна клетка - правена у нас.

Първите места в групата, заслужават още по-сериозни адмирации. Като най-добър се отличи водородният "звяр" на Hydro Cruisers от Холандския университет, с постижение от 103 изминати км/1 кВтч ток! Втори са отново холандци - 63 км/кВтч за HAN Hydromotive, а трети са белгийците от Eco-Elec ECAM, които изпревариха нашия университет само с 3 км пробег повече - 55 км/кВтч.

lyna-3 lyna-4 lyna-5 lyna-elektromobil

Източник: [Агенция Speed-Press]

Прочетено 3559 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:38
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.