Сряда, 22 Юни 2011 11:00

Германия завива в електромобилна посока

От
Дитер Зетше за хибридния Mercedes-Benz S-class

По време на AABC Europe 2011 конференцията, която се проведе от 6-10 юни 2011 г. в Майнц, Daimler представи оценка за жизнен цикъл на енергийна консумация и GHG (greenhouse gas emissions) емисии за алтернативни задвижващи системи, което като че ли отбелязва промяна в германския подход към електромобилите.

Йорг Винд, мениджър по анализи на енергийни системи, представи откритията на Daimler за консумацията на енергия и парникови газове на различните задвижващи системи. Според оценката на Daimler за жизнения цикъл (lifecycle assessment – LCA) различните задвижващи системи са приложими при различни сценарии, като зареждаемите хибриди (PHEV) са подходящи и за дълги разстояния, и за града, докато изцяло електрическите коли се препоръчвам само за по-кратки градски преходи...

В портфолиото на Daimler зареждаемите хибриди включват и паралелни, и серийни варианти, с бензинови двигатели.генератори за удължаване на пробега.

Оценката на Daimler за жизнения цикъл разглежда производителността на различните технологични решения, според енергийната ефективност, разхода и CO2 емисиите. В нея се разглежда и производството на различните видове горива, като сега достъпните тези в процес на разработка. Анализът на жизнения цикъл отчита цялостната консумация на енергия и парникови емисии на два етапа: производство на горива и задвижващи системи.

Производство на горива

Разглеждайки енергийния микс от източници на задвижване на авто системи, Daimler включва в списъка водород, петролни деривати, био-дизели включително етанол, природен газ и електричество. Най-ефикасното енергийно решение е генерирането на електричество от офшорни вятърни турбини свързани с мрежата, които осигуряват 97% ефективност, следвани от изкопаемите горива бензин и природен газ, с около 80% ефективност при производството. Енергийна ефективност от 35% се достига при генерирането на електричество с EU-Mix (GEMIS 1999) горива – (22% въглища, 37% ядрени, 18% петролни, 16% възобновяеми енергийни източници и 1% загуби).

С ефективност от 56-58% съществуващите методи за производство на водород са неефективни в сравнение с електричеството и петролните продукти.

По отношение на ефикасност при генерирането и предаването на енергия към колелата, електромобилите далеч превъзхождат задвижваните с течни горива коли.

Задвижващи системи

Енергийната ефективност при задвижващите системи отчита загубите на енергия при задвижването в изготвянето на новия европейски цикъл на движение, състоящ се от градски ECE-15 цикъл и екстра-градски цикъл на движение. Откритията на Daimler акцентират върху неефективността на двигателите с вътрешно горене и подчертават ефикасността (от над 80%) на задвижваните с електрически батерии коли и превозните средства с горивни клетки. ефикасността на хибридните дизелови или бензинови коли не се различава от тази изцяло задвижваните с ДВГ коли.

Обща енергийна консумация

Емисиите, генерирани от различните технологични решения са използвани като показател при сравнение на двигателите с вътрешно горене с електромобилите и водородомобилите.

Daimler завършва своя анализ с преглед на well-to-wheel CO2 емисиите и консумациите на енергия, заключавайки, че електричеството и водорода имат "голям потенциал", но и че генерирането на възобновяема енергия, което би било за предпочитане, понастоящем е недоразвито.

Според сегашния EU-mix, един електромобил генерира 75 гр CO2/км и консумира 170 MJ на 100 км. Когато електричеството се произвежда изключително от възобновяеми източници, електромобилът генерира 0 гр CO2/км и консумира 60 MJ на 100 км.

[Източник: Cars21]

Прочетено 1410 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:08
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.