Събота, 05 Ноември 2011 08:09

T?V: Електрическият пробег на Fisker Karma е 83 километра

От
Fisker Karma показва по-добри резултати в 'ръцете на TuV'

Заглавията често не казват всичко и за да поясним важността на това отгоре, ще ви припомним, че според официално обявените данни, получилата доста удари под кръста напоследък Fisker Karma би трябвало да изминава до 50 км на електроенергия. Е, за щастие на компанията, има и хубави новини, които показват, че първият им модел може да се справя далеч по-добре, отколкото тестовете на EPA показват...

Всъщност, електромобили с удължен пробег като Karma имат за цел да разсеят притесненията от ограничения пробег на електрическите коли, с помощта на добрия стар двигател с вътрешно горене, който след изчерпване на заряда в батерията започва да играе ролята на генератор, осигуряващ нужния за задвижването на електромотора ток. Но нали е електромобил, та всички очакват повече от Karma - напълно разбираемо.

Fisker Karma се произвежда във Финландия, но компанията е базирана в САЩ, където ползва заем от половин милиард долара от енергийното министерство на страната. За да стартират продажбите в Америка на моделът беше нужен сертификат от {tooltip}EPA{end-link}Environmental Protection Agency{end-tooltip}, който наскоро беше получен, но за съжаление нещата не останаха само с добрата новина, защото официално обявените от EPA показатели за разхода направо разклатиха компанията.

Сега обаче всичко се променя и от Fisker няма как да не са щастливи след тестовете на техния луксозен електрически седан, направени от добре познатия нам T?V. Резултатът? Екип на организацията е изминал 83 км с Karma на електроенергия - доста повече от постигнатите от EPA 51 км. И за да се ориентирате по-добре спрямо нещо познато - с новия зареждаем Toyota Prius хибрид на ток може да изминете до 23 км, а все още далечния от българския пазар Chevrolet Volt има 56 км електрически пробег според EPA.

Това може и да е някакво успокоение за до известна степен накърнения имидж на Fisker и макар че само можем да се радваме на доста по-оптимистичните резултати, постигнати от T?V, тестовете са едно, а отзивите на собствениците, съвсем друго. Нямаме връзка с Лео Ди Каприо, който вече върти километри мили на своята Karma, нито пък с друг супер известен притежател на модела, вицепрезидента Ал Гор, но те няма да са единствените клиенти на марката и е само въпрос на време в мрежата да започнат да се появяват първите потребителски отзиви. Ще чакаме търпеливо и, разбира се, ще ви кажем, когато попаднем на нещо конкретно. Тогава ще видим кой крив, кой прав - EPA или T?V. Вие как мислите? Кажете ни в коментарите отдолу.

eCars.bg

Прочетено 1801 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:42
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.