Вторник, 08 Ноември 2011 09:06

2.8 'електрически' секунди струват 700 хиляди Евро

От
Супер електрическият Concept_One на Rimac Automobili с цена около 700 хиляди Евро

На автошоуто във Франкфурт през септември тази година един екип от талантливи хора, начело с младия Мате Римац от Хърватска, демонстрира невероятна електрическа кола с обезсърчаващи повечето италиански супер коли динамични характеристики. Това е електрическият Concept_One на Rimac Automobili - разработен от компанията супер електромобил с мощност 1088 (електрически) конски сили. След шоуто от централата на Римац нямаше кой знае колко информация, освен една идея, че вероятно ще бъдат произведени 88 броя от електрическото чудо, но сега с помощта телевизията (местната) надникваме зад кулисите и получаваме повече актуална информация директно от фабриката на Римац...

Това, което научаваме от видео интервюто на Мате за хърватската телевизия Vidi TV е, че в колата ще има шест екрана, седем камери и функция за прожектиране на информация върху предното стъкло (head-up display). Мате Римац казва още и че има 3D бордови компютър, който в случай на техническа повреда ще показва точно 'болното място'.

Rimac Automobili има екип от 20 служители и работи с 50 подизпълнители. Един от най-радващите хърватите факти вероятно е, че компанията на младия им сънародник произвежда почти всичко за колата на местно ниво, с изключение на накладките на спирачките, въздушните възглавници и... изработените от българското супер студио Vilner седалки.

"Толкова сме горди с тяхната работа", споделя с нас отговарящата за връзки с пресата в компанията Моника Микач на въпроса ни дали сътрудничеството с Vilner ще продължи и занапред. "Разликите в нашите два езика са малки и се разбираме с хората от Vilner без проблем", добавя тя.

Според Римац, спортните супер коли имат доста изостанали инфо системи и предвид естеството на произвеждания от компанията му продукт, младежът казва, че той и екипът му са наясно, че няма да бъдат масов автопроизводител и могат да правят по 10-15 коли годишно.

Седалките на Concept_One изработени от българското студио Vilner
Седалките на Concept_One изработени от българското студио Vilner

Колко мислите, че струва електрическото ускорение от 2.8 сек до 100 на Concept_One - € 700,000 как ви се струват?

Представяме си отговора, но щом има поръчани коли и екипът се готви за макар и мини производство, значи интерес има. Което ни напомня на една скорошна новина от фабриката на Rolls Royce, откъдето споделят, че заради увеличаващото се търсене, се налага да минат на трисменен режим на работа...

Криза ли каза някой? Cool

[Снимка и видео: Vidi TV]

eCars.bg

Прочетено 2257 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:38
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.