Петък, 18 Ноември 2011 08:33

Джей Лено кара своя Chevrolet Volt без бензин вече над 18 хил. км

От
Джей Лено не е сипвал бензин в своя Chevrolet Volt откакто го е купил преди година

Джей Лено не е нашият национален 'шоу герой', но е достатъчно известен по света. Не само с шоуто си, но и със своя гараж. Гараж, в който има и антични електрически коли... От година обаче мистър Лено кара и единствената масова съвременна електрическа кола - Chevrolet Volt. Макар и не изцяло електрически, като другата (вече не американска) електро кола на пазара, Nissan LEAF, със своя Volt, който 'може да изкара' на ток до 60-70 км, Лено вече е изминал над 18 хиляди километра, без да минава през бензиностанция. Какво означава това? Дори да му се е налагало да използва възможностите на действащия като генератор бензинов двигател, за изминаването на цялото това разстояния Джей не е похарчил 35-те литра бензин в резервоара на колата. На нас ни се чини, че по-скоро той я е използвал винаги в рамките на възможностите й да се движи на електроенергия, ако щете като доказателство, че бензиновият мотор не й е нужен или просто заради идеята на електрическата мобилност... Ето какво казва Лено за The New York Times Wheels blog след 11 месеца употреба на колата - "Досега не съм й сипвал бензин - Дадоха ми я с пълен резервоар и до момента не съм изразходвал и половината от горивото..."

В огромния си гараж в Бърбанк Джей Лено държи множество коли, всяка с пълен резервоар и платени данъци, готова за каране по негово желание. Някои от колите почти не са карани, но не и електрическия Volt, който бързо се превръща в любимо средство за придвижване.

"Карам си я всеки ден", казва той. "Абсолютно. Всеки ден ходя с нея на работа. Ежедневният ми маршрут на надхвърля 50 километра и всичко е ОК. Това са си до 60-70 километра безплатно, както се казва. Защото по начина, по който я карам, бензиновият двигател на се включва почти никога."

Освен пробега, Лено е завладян от колата като цяло, особено в технологично отношение. "Наистина е пробив", казва той. "Знам, че на повечето хора вероятно им е писнало да казвам това, но наистина е."

Е, няма как да разберем, преди следващата година да се метнем на очаквания в България през лятото Opel Ampera - европейската версия, иначе казано. Не че и Chevolet Volt няма да се продава у нас, но ще ви оставим сами да си изберете коя от двете да си купите, ако интересът е вече налице...

[От: The New York Times, Autoblog Green]

[Снимка: Jay Leno's Garage]

Прочетено 4533 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:30
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.