Четвъртък, 12 Януари 2012 19:44

Volkswagen електромобили – 'под повърхността' има повече!

От
Електрическа концепция Volkswagen E-Bugster

Масовите среден клас модели и компактните коли владеят пазара и са най-разпространените лични превозни средства. Приличните функции и оптималните цени са основна причина за това. С такава политика, например, Volkswagen е там, където се намира днес, а у нас моделите на компанията са сред най-караните и предпочитани коли, ванове и бусове. Засега Volkswagen не блести на електромобилната сцена и отстрани изглежда, че зад вратите на компанията не се случва кой знае какво в това направление. В тази връзка демонстрирания на автосалона в Детройт тази седмица електрически Volkswagen E-Bugster концепт може би разочарова някои хора. Защо? Ами, просто защото преди седем години Volkswagen показа почти същото 'нещо', само че тогава концепцията се наричаше Ragster. Ако не друго, след толкова много години човек би очаквал показаният сега E-Bugster да е модел в производство, но и това не е така. Но това, което го отличава от множество други концепции е, че E-Bugster е функциониращ електромобил при това с конвенционална задвижваща система, която Volkswagen вгражда и в другите си (бъдещи) електрически коли. Какво, има и други? Ммм, всъщност да...

Volkswagen е голям конгломерат от марки и с малки изключения повечето от тях вече са ангажирани с електрическата мобилност. Само преди два месеца Audi показа електрически модел на име A3 e-tron в Лос Анджелис и ето тук става ясно защо E-Bugster е 'електрически конвенционален' - задвижващия мотор на новата електро костенурка е същия като на A3 e-tron. Е, това не е достатъчно, за да използваме думата конвенционален - трябва още. И има. Преди година Volkswagen показа електрическия Golf Blue-e-Motion - да, със същия електромотор. Golf е доминиращ продажбите модел и 'електрическата' му версия разбираемо привлича вниманието ни, което личи по различните статии в eCars.bg 'в негова чест'. В момента в Германия се тества известно количество (80 броя) Golf Blue-e-Motion и предварителните резултати са изключително положителни - повечето от тестващите постигат пробег от около 150 км и са абсолютно удовлетворени от това. О, не че аз нямаше да съм Cool.

Audi също работи активно в електромобилно направление и вероятно (донякъде разбираемо) ще навлезе в сегмента с луксозен електромобил под формата на електрически R8 e-tron, а по всичко личи, че въпреки липсата на вълни на повърността, Volkswagen работи много усилено по своите електро модели някъде там вътре в своите предели. Електромоторът на електрическия Golf има мощност от 85 кВ (115 кс) и този параметър остава непроменен в E-Bugster, но теглото на агрегата вече е по-ниско и той тежи само 80 кг. Още едно доказателство, че във Volkswagen правят настройки и промени е увеличеният капацитет на батерията - от 26.5 кВтч в Golf, на 28.3 кВтч в E-Bugster, което позволява на последния да изминава до 180 км с едно зареждане и при нещо като стандарт от 150 км за сегашните електромобили в продажба тук говорим за двайсетина процента горница. Никак не е зле още в рамките на експерименталните етапи.

Наскоро германските автопроизводители, заедно с Ford и GM се обединиха по създаване на заряден стандарт и в тази връзка E-Bugster може да се зарежда чрез уникален интерфейс и с различни типове напрежение. Зарядният щепсел е многофункционален и плановете на Volkswagen са да надскочи конкуренцията, която прави своите модели с по няколко зарядни системи. Идеята на E-Bugster е в наличието само на един интелигентен заряден контролер и уникална зарядна архитектура, адаптируема към различните типове напрежение, за да може да зареждате навсякъде. И понеже стана дума за подобрения, макар това да не е постижението, което ще се хареса на всички, батерията на E-Bugster може да се зареди за 35 минути, но с тоновете разработки и изследвания, някои вече говорят за пет-минутно зареждане, така че и този важен елемент от електромобилния пъзел ще бъде все повече оптимизиран.

Volkswagen E-Bugster си има нисък покрив, приятни акценти и модерни уреди
Volkswagen E-Bugster си има нисък покрив, приятни акценти и модерни уреди

Ние сме повече от сигурни в едно - Nissan и Renault може и да водят убедително е електромобилната надпревара, но е повече от ясно, че голямата германска машина просто няма как да остане 'равнодушна'. Може и да е с година две по-късно, но компании като Volkswagen ще имат също своите първи пазарни електрически модели и ние очакваме електрическата Blue-e-Motion технология да влезе в производство съвсем скоро. А това означава електрически коли и от Volkswagen през 2013 г. Ммм, ей гу дей гу Cool.

eCars.bg

Прочетено 2085 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:34
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.