Четвъртък, 02 Февруари 2012 19:23

Тревога: иде ли електромобилно замърсяване?

От
Огромният брой електромобили, захранвани с мръсна електроенергия може да се доведе до повече въглеродни емисии

Днес сме на тема проучвания и честно казано се чудим какво щяхме да правим, ако ги нямаше всичките тези хора от различни изследователски институти и университети, които постоянно търсят отговори на изключително важни въпроси и явления. Но докато в Станфорд мислят за безжично зареждане на електромобили в движение, в университетите на Тенеси, Минесота и Синхуа сравняват емисии (CO2, PM2.5, NOx, HC) и ефектът върху околната среда и здравето от използването на автомобили и електромобили (електрически коли, велосипеди и скутери), в 34 големи града в Китай. Целта е да се сравнят генерираните от двата типа превозни средства емисии и влиянието им върху хората, с отчитане на ефекта от произвеждането на допълнителна енергия за електромобилите върху околната среда...

В своя доклад учени от гореспоменатите университети отбелязват, че проучванията им са мотивирани отчасти от безпрецедентния растеж в популярността на двуколесните електромобили в Китай. Невероятният бум в продажбите на електрически велосипеди в страната е "най-голямото в историята възприемане на превозни средства с алтернативно задвижване на едно място, с над 100 милиона продажби за последните десет години - повече, отколкото във всички останали страни взети заедно".

Докато продажбите на конвенционални автомобили и консумацията на електричество в Китай се увеличават главоломно - средният растеж за последното десетилетие е съответно ?25% и ?10% - електро колелата направо 'излитат в орбита' с 86% годишен растеж и удвояване на техния брой само за 13 месеца. Преди десетина години електрическите велосипеди не бяха особено познати и колите бяха 26 пъти повече от тях в Китай. Днес, електро колелата са два пъти повече от конвенционалните превозни средства.

Дотук добре. Емисиите на електромобилите се изчисляват при производството на електроенергия, защото при консумацията й електрическите превозни средства не генерират емисии. В Китай, 85% от електричеството се произвежда с изкопаеми суровини, с почти 90% от това количество, от въглища. Повечето инсталации за производство на електричество в Китай не са оборудвани с усъвършенствани системи за контрол. В сравнение с типичните емисии от конвенционалните превозни средства, генерираните при производството на електроенергия често са далеч от населени места. Следователно те са причина за по-ниско замърсяване на глава от населението, в сравнение с автомобилите. Но в случая с Китай, заради не особено чистата електроенергия не е ясно дали електромобилите имат положителен или отрицателен ефект върху околната среда спрямо конвенционалните превозни средства.

Екипът от учени е тествал пет типа превозни средства (бензинови и дизелови коли, дизелови автобуси, електро колела и електрически коли), отчитайки вариациите във влиянието върху околната среда в зависимост от мястото на генериране на емисиите. Проучването отчита рисковете не на база концентрация, а количествено поемане на основни фини частици (PM2.5), защото екипът установява, че този метод е оптимален за сравнения при здравето.

Тъй като производството на електроенергия обикновено става по-далеч от хората, отколкото генерирането на емисии от конвенционалните коли, стойностите на поемане на количество вредни емисии са по-ниски за електромобилите, в сравнение с превозните средства с двигатели с вътрешно горене. В проучването се отбелязва, например, че при сравнението на средните стойности на фини частици на пътнико-километър, емисиите са пет пъти по-високи при електрическа кола, в сравнение с автобус, но влиянието върху здравето от типичните фини частици е почти еднакво и при двата типа превозни средства. Сравнявайки средните стойности при електро колела и автобуси, емисиите са с близки стойности (30% повече при автобусите), но по отношение на смъртността, предизвиквана от поглъщане и натрупване на фини частици в организма, автобусите имат 7 пъти по-голямо влияние от електрическите велосипеди.

Китай определено е подходящо място за провеждане на тестове, заради - можете ли да повярвате - наличието на 100 милиона електрически превозни средства още през 2009 г. и заради правителствените инициативи за увеличаване броя на електромобилите. Уникалните за Китай аспекти са огромното население и почти изцяло зависимата от въглища електро система. Вследствие на това, за съжаление направеното проучване показва, че замяната на конвенционални превозни средства с електромобили ще увеличи емисиите на въглероден двуокис и рискът от смъртност от първични фини частици в повечето големи градове на Китай. На този етап рисковете за здравето от други замърсители, включително вторични фини частици, не са ясни. От друга страна леките електрически превозни средства, като електро колелата, могат да са полезни за здравето и околната среда, заради енергийната им ефективност.

Бъдещи проучвания могат да сравняват нови резултати с получените в Китай, както и да създават модели на влиянията и на вторичните фини частици. Направеното изследване очертава едно ново сравнение на емисиите при електрически и конвенционални превозни средства - градски-извънградски райони - създавайки основа за провеждане на бъдещи проучвания за по-детайлно изследване на влиянията върху здравето и околната среда.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 2343 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:00
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.