Понеделник, 21 Май 2012 19:09

Ще мръдна до Естония, че дават (нови) електромобили на половин цена

От
elektromobili_otstupka_estonia

Естония е малка държава. Намира се на север. Знаете прекрасно тези неща, но това напомняне само подсилва допълнително факта, че естонците отдават голямо значение на електрическата мобилност. Толкова голямо, че държавата вече закупи над 600 електромобила и гигантското количество от 200 бързи зарядни станции. Като че ли това не е много, та сега има и още повече – в Естония държавата прави отстъпка до €18,000 при покупка на електромобил...

Веднага ви даваме бърз пример. В Германия от април 2012 Nissan LEAF се продава на цена от €36,900. В Естония по някаква причина е по-скъпо - базовата цена е 39,990 - което пък е доста над стойността в САЩ, където LEAF тръгва от само $35,200. Съответно, при максимална отстъпка от €18,000, в балтийската република японският електромобил ще може да се купи почти на половин цена или около €22,000.

Естонският електромобилен кредит е ограничен до максимум 50% от цената на електрическо превозно средство или максимум €18,000, което от двете е по-ниско и това кръцва 45% от цената на LEAF. Звучи като супер сделка, а като се сетя, че отдавна се каня да посетя най-стария стар град (центъра на Талин) сега имам сериозен стимул да се метна дотам и да разбера повече за това как работи схемата.

Такива неща разправят колегите от испанския forococheselectricos.com, които се занимават точно с това, с което и ние в eCars.bg - отразяват развитието на електрическата мобилност в широк мащаб. Те казват още, че Peugeot iOn също се предлага с такъв кредит, а цената, която както в България е около €35,000, след отстъпката спада на около 17,000. Да не говорим за Renault Zoe, който след излизането си на пазара би струвал около €10,000 при максимална отстъпка в Естония.

 

Супер готиният френски електромобил все още не се движи по улиците, но в Естония вече и пощите тестват електромобили, като че ли за да не изостават от правителствените агенции и служби, които тихичко се придвижват с Mitsubishi i-MiEV.

Страхотно – ще почерпим опит – ще го представим в България и ще действаме ефективно за реализиране на подобни инициативи и у нас. А за схемата в Естония, сещате се, със сигурност има изисквания - ще ги проучим и ще ви светнем какви са - току виж се намери начин да се купуват електромобили от там...

eCars.bg

Прочетено 4090 пъти Последна корекция Четвъртък, 24 Март 2016 19:58
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.