Четвъртък, 24 Май 2012 10:53

Opel Ampera тест драйв Ден 1: Първите впечатления на eCars.bg

От
opel_ampera_ecarsbg_test

На 16-17 май Opel Southeast Europe и Дженеръс Ауто представиха официално електрическия Opel Ampera в София. Два дена тестове, с бляскаво парти по средата, супер мултимедиен автобус и собствен камион – Ampera навсякъде... След събитието "кортежът" от 3 демо коли и въпросните (изцяло Ampera брандирани) съпровождащи камион и автобус потеглиха за представяне в други държави. Но Opel Ampera остава в България и вече може да си го поръчате и купите в Дженеръс Ауто – единственият оторизиран дилър на модела за страната. Точно там бяхме на гости вчера. Не за да погледаме за пореден път Ampera, а за да получим тестова кола, която в продължение на 5 дена ще изпробваме, за да ви запознаем подробно с модела вече от първа ръка и с лични впечатления. Но ха да потеглим и хоп, няма ток. Ами сега? Е, демо колите са за тестове, та колата точно се беше върнала от тест и батерията почти празна. Хич не ти е проблем това, с електрическия Opel, да знаеш – потеглихме си безгрижно към офиса, защото Ampera е електромобил с удължен пробег – след като енергията в батерията свърши, се включва бордовият 1.4 литров Ecotec, който задвижва генератор, осигуряващ енергия за батерията и електромотора. А с регенеративно спиране пак си имахме ток за по-ниските скорости и това ни хареса особено много. По-късно в гаража просто свързахме зарядния порт на колата със стенен контакт и оставихме електромобила да се зарежда. Но за Ampera има да ви кажем още толкова много. Затова считано от днес започваме нашето Ampera преживяване с подробен материал всеки ден...

Всъщност, няма причина да пропускаме наистина първите впечатления след като получихме така любезно и специално предоставения ни Ampera – чувството е страхотно, защото само за година превърнахме eCars.bg в доверен източник и сега получаваме първи възможност да ви представим професионално електромобила с удължен пробег на Opel.

Както вече стана дума, батерията беше изтощена, но при всяко спиране системата за регенеративно спиране се включва, което се вижда и на централния инфо екран. Графиката се променя моментално и виждаш как двигателят и генераторът започват да преобразуват кинетичната енергия от спиране и намаляване в електроенергия и я пращат в батерията. Съответно, с 302 км оставащ пробег на тръгване, изписан на екрана през водача, след пет минути градско каране системата вече показваше 316 км, заради честото регенериране при намаляване и спиране, което всъщност ни осигуряваше още енергия. Докато стигнем до центъра преглеждахме различна информация и несъмнено една от най-търсените ще бъде какъв е разходът на гориво на бензиновия двигател. С големи цифри в единия край на централния екран пишеше 3.4 л/100 км, при общ разход откакто колата е започнала да се движи (в тестове) от 4.2 л/100 км. По-късно стигнахме до максимум от 4 л/100 км и с този разход приключи първия ни кратък тест.

Въпросното регенериране на енергия при спиране е много интересно нещо. Тепърва ще има да свикваме масово с него, а повечето производители най-вероятно ще започнат да предлагат настройки и режими за тази система. Така, с нашия тестов Ampera бързо забелязахме, че макар да се движим изцяло в режим на удължен пробег и батерията е изтощена, кратките импулси на връщане на заряд в батерията са достатъчни да се движим само на електроенергия при ниски скорости по улички, около светофари и т.н. Бензиновият генератор се включва, за да "съдейства" на електромотора, а самият бензинов двигател се усеща като всеки друг такъв, особено в кола като Ampera, която иначе се движи безшумно, с което, повярвайте ни, се свиква много бързо. И е много приятно. Има единствено едва доловим звук от електромотора, който наподобява леко потеглянето на някои коли с автоматик, и е като силно приглушен звук на тролейбус. Все пак говорим за електромобил, нали. Всичкото това иска силно вслушване, което пробвахме заради самия тест. Реално дори да е тихо наоколо, работата на в електо режим Ampera е едва доловима и където и да спирахме за малко, ни заобикаляха учудени погледи и възклицания за въпросната тишина.

Управлението на Ampera е много директно, без никакви "загуби" при въртене на волана и сега вече се убедихме сами в тази стабилност, за която пишем вече година. Ниско разположената батерия наистина понижава чувствително центъра на тежестта и Ampera е много стабилен, включително при висока скорост, без да сме правили някакви продължителни екстремни тестове. Возията определено е като на по-висок клас кола, защото заради батерията електрическият Opel е по-тежък, което придава характерния по-солиден звук при преминаване през леки неравности или по калдъръм.

ecarsbg test drive zapiski opel amperaМалко настройки и събиране на информация в паузата

Обратно в нашите "покои", оставихме Ampera да се зарежда на спокойствие, но ето и първото неприятно откритие. То не е свързано с колата, обаче, а със сградната електро инсталация. Зарядният кабел на Ampera си има тестово устройство. Включваш към мрежата и изчакваш сигнала. Намираме за много важно това, което ни провокира да ви кажем още сега какво означават показанията. Има два индикатора – ляв за волтажа и десен за повреда в кабела. Когато отляво мига червено – волтажът не е в норма. Когато мига червено отдясно – има проблем в кабела. А когато и двете мигат в червено, инсталацията не е заземена правилно и зареждането не е възможно от съображения за сигурност. Е, странно, но в собствения ми гараж и двата индикатора светеха (не мигаха) в червено и след като Ampera не хареса електро мрежата, минахме на план Б.

Прескачаме към друг наш гараж в по-нова сграда и хоп – зелени светлини. Стартирахме зареждането в 18:45 (когато екранът показваше 0 км пробег) и когато проверихме в 11:45, зареждането беше приключило, с индикация, че можем да изминем 47 км на ток.

На сутринта ранен тест обаче показа защо Opel дава 40-80 км пробег на електроенергия. След като изминахме 25 км (с около 2-3 мин на макс. скорост от 167 км/ч по магистралата в режим Спорт) имахме още за 32 км пробег. Освен краткия скоростен тест днешната първа обиколка мина в режим Нормален, с известно количество градско каране и доста регенериране. Ако не спираш, как регенерираш, ще попитате? Лесно, всяко отпускаме на педала за ускорение всъщност стартира процес по регенериране на енергия. С други думи системата работи не само при натискане на спирачката. И точно затова електро колите изразходват по-малко енергия в града от конвенционалните, просто защото усвояват иначе губената в атмосферата като топлина енергия от намаляване и спиране, освен че са по-икономични като цяло и разбира се, не генерират вредни емисии от директната си работа. При Ampera има все пак и бензинов двигател, но неговото "въртене" произвежда само 40 г/км CO2.

Така, след 51 изминати километра на екрана имаше информация, че ни остават още 4 на ток и ако си карате Ampera само в града, използвате карането с един педал и не се състезавате по светофари или карате бързо (над 100 км/ч), със сигурност ще се приближите към максималния пробег от 80 км с едно зареждане на батерията. Каране с един педал означава просто да не използвате спирачката и в САЩ, например, където вече от две години активно карат електромобили, се е превърнало в термин. Като покарате електромобил известно време, ще свикнете при ниска скорост просто да отпускате педала за ускорение и колата ще намалява до спиране сама. С още малко настройки ще уцелвате и плавното намаляване и окончателно спиране за предната кола на светофара, без въобще да докосвате педала на спирачката.

След тази първа порция тестове в момента зареждаме Ampera отново, а по-късно днес ще добавим пресни снимки и започваме с видеото. Има още много за показване Wink.

Прочетено 4009 пъти Последна корекция Понеделник, 28 Май 2012 17:37
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.