Четвъртък, 26 Юли 2012 11:50

Skoda Roomster – чудесна електро конверсия с ръчни скорости ;)

От
elektricheski_skoda_roomster_konversia_evc

Skoda се радва на огромна популярност в България. Чехите са майстори на икономичните модели, но като става дума за електромобили и те, и испанците (Seat), ще трябва да чакат Volkswagen да каже ДА. ОК, ако трябва да го кажа по друг начин – първо на пазара да излезе, да речем, електрическия Golf и след това "останалите". Затова електромобилите на всички марки от концерна са все още на тестов етап, за Skoda, в малки размери, но с много интерес. Щат не щат, чехите ще чакат, а още по-неприятното за нас е, че и ние ще трябва да чакаме. Или пък не. Да живее конверсията...

Едно от нещата, на които обръщаме най-голямо внимание при оценката на една кола е нейната цена. След това наред са емоциите, които изпитваме от употребата на колата и тук обикновено сме склонни на ревностна защита на това, което притежаваме, защото го смятаме за по-добро. У нас определено може да се купи нов модел Skoda с дизелов двигател на атрактивна цена. И понеже тези модели са твърде залегнали в съзнанието ни, стане ли дума за конверсия, веднага започваме сравнение. Емоциите може да са на второ място, след цената, но ви уверявам, че когато става дума за шофиране на електромобил, те определено взимат връх щом седнеш зад волана. И, сега, другото важно нещо – каква стойност имат тези мои думи за всеки от вас? По принцип вярваме повече на доверени източници. Това е нормално. eCars.bg е вече на година и половина и това е само миг във времето, но нашият мотив за развитие наистина е да инвестираме във вашето информиране. И да сме довереният източник, който да ви осигурява точна и полезна информация. Затова ви казваме какво сме изпитали досега с тези нови засега за нас в България технологии. Как да стане така, че и вие да ги пробвате? Ами, ето, то е затворен кръг – ние инвестираме време, желание и работа във вашето информиране, вие пък изисквате, търсите и спомагате за създаване на пазара. Наистина – ние хората сме катализаторът на това развитие – колкото по-активни сме, толкова повече можем да очакваме.

ОК, тази активност сега я пренасям отново към електромобилите и по-скоро към конверсиите. Но тя е човешка активност, разбира се. На хората от швейцарската EVC, които не чакат Skoda да пусне електро модели на пазара, ами правят такива от цялата гама на производителя още сега. Малката компания развива доста успешно бизнеса с конвертирани до електромобили шкоди, при това с всичките пет модела. Да се спрем на един от тях – Roomster – като по-многофункционален и осмислящ конверсията вариант.

Хоп, да минем пак набързо през цената. Като говорим за професионална конверсия за около 30,000 лв в България и веждите се вдигат нависоко. Мда, единичните бройки не са най-евтиният вариант на нещата, когато трябва да гониш цена. Между EVC и Skoda няма нищо офциално, затова швейцарците просто си купуват нови коли и после ги конвертират до електромобили. Но един от начините да се гони по-ниска цена е със запазване на оригиналната пет-степенна ръчна скоростна кутия. И тук единствената разлика във функционалността спрямо дизелов модел е, че при подаване на контакт стрелката на оборотомера не помръдва Smile – електромоторът няма "празен ход" от, примерно, 700 об/мин. При потегляне, разбира се, всичко по таблото се държи "както обикновено".

За някои хора, наличието на скоростна кутия в електромобил е дори изненадващо. Причината е в това, че стандартните трансмисии често "не понасят" буйния нрав на електромоторите, които още от нулеви обороти разполагат с максималния си въртящ момент. Но явно швейцарците са решили, че подобно на стандартната технология с ДВГ, могат да запазят функцията на трансмисията, с което да поддържат по-ниски оборотите на електромотора. Другото интересно при този подход е, че с това запазване на трансмисията става възможно използването на не толкова мощен електромотор и от там по-малка батерия, защото разходът (на електроенергия) е по-нисък – съответно с не толкова скъпи компоненти може да се поддържа по-ниска цена.

Варианти, обаче, не липсват. EVC все пак работи с малки количества и спокойно може да пипне индивидуално всяка поръчана конверсия. Хм, това, всъщност, е идеята тук. И ето ни обратно към сентенцията на нещата:

Цената на електрически Roomster започва от 40,800 швейцарски франка (около 66,500 лв) за базов вариант с 30 кВ електромотор и батерия с капацитет за пробег от 100 км и стига до 57,500 франка (около 93,000 лв) за модела с мощност 65 кВ и пробег от 200 км. За сравнение, 77 кВ дизелов Roomster се продава у нас (базови цени) за 27,380 – 33,980 лв и с 4.7 л/100 среден разход вероятно може да врътнете над 800 км с един резервоар.

Идва по-соленко на старта, но с назряващи възможности за много по-евтини батерии нещата май бързо ще започнат да се изравняват, а и удоволствието от шофирането на електромобил просто не може да се сравни с дори най-съвременните дизели. Казвам го опит и като човек, който разполага с такъв от доста високо ниво! Или пък в скоро време може да сме на съвсем друга вълна, с новата супер технология за пътуване от до Ню Йорк за 10 минути, например...

О, за малко да забравя, тези дни ще ви разкажем и как точно се прави професионална конверсия в България и какви са цените и възможностите. Хм, разказвачът, всъщност, ще е Теодор Иванов от A1 Eco, която може да ви направи каквато пожелаете конверсия Wink

eCars.bg / Elektromobili.bg

За да ви осигурим тази информация, използвахме данни от теста на колегата от Plugncars Лоран Масон!

Прочетено 3213 пъти Последна корекция Четвъртък, 26 Юли 2012 13:45
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.