Петък, 05 Октомври 2012 13:14

През 2013-та ще можеш да си купиш електрически Volkswagen – но дали от България?

От
elektricheski_volkswagen_vw_e-up
Първите тестове дават по-добра оценка от тази на smart electric drive – Снимка: Motorvision

Потвърдено от Улрих Хакенберг от развойния център на Volkswagen: Електрическият E-Up! ще се произвежда от 2013 г. (на базата на показаната на Автосалон Франкфурт 2009 концепция), като електрическа версия на Lupo.

Е, ако не друго, поне още на този ранен етап от съвременното развитие на електрическата мобилност вече е ясно, че почти всеки автопроизводител подхожда различно, по свой начин – стартира с модел(и) в определен клас. Изключение засега прави Renault, която представи електро модели в четири различни класа. Но въпросният VW E-Up!, за който става дума сега, е по-скоро нишов (ок, може и тестов) продукт за компанията, според която, "ако E-Up! се търси" през 2013 г,. през 2014 г. ще пуснем и електрическия Golf". Все пак си е чудесна новина – през 2013 г. вече ще можем да си купим електрически Volkswagen...

Volkswagen E-Up! е досущ като Skoda Citigo (хм, вероятно е по-правилно да се каже в обратния ред), с 60 кВ електромотор с 210 Нм въртящ момент и литиево-йонна батерия с капацитет 18.7 кВтч. Времето за зареждане от стандартен (заземен) битов контакт е около 5 часа и съответно 30 минути на бърза зарядна станция, а според VW пробегът ще е, познай... 150 километра с един заряд. Не е далеч времето, когато се надяваме да ни се удаде възможност да разберем колко точно ще изминава E-Up!, в който има някои интересни новаторски елементи.

Такъв елемент, ако остане и в производствената версия, са соларните клетки покриващи площ от 1.4 кв. м. (или 1.7 кв. м. с пуснати сенници. Те, разбира се, оформят соларен покрив, чиято новаторска функция е да захранва електрически системи в колата и, когато е паркирана, вентилацията. Всъщност точно такъв покрив вече има и той е на шикозния електромобил с удължен пробег Fisker Karma.

Още едно нещо, което предстои да бъде проверено е твърдението за ускорение от 0-100 км/ч за 11.3 сек или по-интересното до 50 км/ч за 3.5 секунди, което дава супер тръпка, защото електромобилите използват целия въртящ момент на своите електромотори от самото тръгване. Да не се лъжем, електро колите може и да са супер евтини за придвижване, но ускорението, тихата мощ и вдъхващата много доверие заради ниския център на тежестта стабилност, определено ще завладяват повече сърцата ни.

ОК, остава само да разберем какво Porsche България мисли по въпроса с продажбите на E-Up! у нас, а предварително обявената пазарна реализация е юни 2013 г. Цената? Вероятно нещо от сорта на €18,000, но много зависи от това дали E-Up! ще се предлага с отделен лизинг на батерията.

Бива ли? Може да ми кажеш в коментарите отдолу Wink.

-- Мартин Хаджистойков – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. --

[Снимка: Motorvision]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 2415 пъти Последна корекция Петък, 05 Октомври 2012 15:43
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.