Понеделник, 01 Април 2013 22:53

Tesla Model S остана без 40 кВтч батерия

От
tesla-model-s-bez-40-kwh-bateria
За малка батерия, малко поръчки - Tesla Model S ще се предлага само с 60- и 85 кВтч батерии
В този блог: Всички поръчали 40кВтч батерия получават 60 кВтч, но с пробега на по-малката.

Интересно, но в каталога за електромобили на eCars.bg най-много посещения има Tesla Model S 40кВтч. Само че ден преди ден преди първи април, Tesla Motors обяви, че няма да прави тази модификация, заради супер слабия интерес и само 4% поръчки за батерията с най-малък пробег. Няма лъжа, няма измама, с други думи, било то и на шега. Но е добре и за компанията, която ще си спести потенциална грешка, и за малкото поръчали 40 кВтч батерия. Вместо "бюджетната" версия те ще получат 60 кВтч батерия, с известна "софтуерна ножица"...

Да имаш 60 кВтч батерия, но не съвсем...

Като взимат такива решения в Tesla Motors, вероятно са наясно, че трябва да предложат алтернатива. И го правят – всеки поръчал Model S 40 кВтч реално получава Model S 60 кВтч, но със софтуерно ограничен пробег като на 40 кВтч варианта Това ограничение, обаче, всеки ще го преглътне, защото то е единственото – ускорението и максималната скорост си остават като на Model S 60 кВтч.

Дали някой ще може сам да си "хакне" батерията и да махне ограничението нямам идея (то невъзможни неща нямало), но това ще може да се прави срещу заплащане от първия или следващи собственици. Това ми звучи като интересна търговска възможност – купуваш си голяма батерия с ограничение, което ти струва по-малко пари сега, а по-натам, когато можеш да си го позволиш, плащаш за пълния капацитет.

Отключи си бързото зареждане

Това се знаеше и преди, но едно прясно потвърждение в стил "ето и това ви даваме" си е добър и хитроумен подход – всички Model S 60 кВтч ще имат Supercharger хардуер. Това означава, че ще могат да се зареждат на бързите зарядни устройства (Supercharge Network) на Tesla Motors. Хубавото е, че такава мрежа ще има и в Европа. Естествено, хубаво е и да имаш опцията в колата си, въпреки че имаме нещо от сорта на безплатна версия на някакъв софтуер, чийто важни функции са само в платените версии...

В заключение

С действията си и с това, което предлагат, хората от Tesla Motors са спечелили доста сърца. А и си признават, че с опцията за бързо зареждане правят известен риск (като я вграждат неактивирана по подразбиране), защото очакват повечето клиенти да я искат. Ако съдим по това, че се търсят почти само двата по-скъпи и мощни варианта на Model S, не ще да са на грешен път с преценката. Колкото до най-посещавания електромобил в каталога на eCars.bgTesla Model S 40 кВтч – май ще трябва да го пенсионираме предсрочно.

[От: Green Car Congress]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2615 пъти Последна корекция Сряда, 24 Април 2013 11:54
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.