Sidebar

20
Сря, Ное
9 Нови блога

Безопасно ползване на зарядно устройство (Част 1)

Преди 2 години 2 седмици - Преди 1 година 7 месеца #3592 от IvoAtanasov

Зареждането на вашия електрически или plug-in хибриден автомобил е безопасно и лесно. В допълнение, системите на зарядното устройство и на автомобила използват вградена предпазна мрежа и софтуер, които управляват процеса на зареждане, като същевременно защитават потребителя и автомобила. Има две основни функции за безопасност.

Първо, в буксата или кабелът за зареждане на зарядното устройство не протича ток, докато го обработвате. Трябва да се направи правилна връзка с автомобила и да се провери преди зареждането да започне. След като кабелът за зареждане е свързан, системният софтуер автоматично извършва проверка на състоянието, за да определи напрежението, капацитета и степента на зареждане на батерията. Само след като всичко е приключило, компютърът ще започне да зарежда и ще позволи на тока да тече през кабела което в повечето случаи става за няколко секунди.

На второ място, системите за зареждане на електрическите автомобили използват множество автоматични системи за защита от неизправности, които незабавно да намалят мощността, ако се установи някаква нередност по време на зареждането. Например, ако кабелът за зареждане се разхлаби или се извади от автомобила, захранването се изключва, преди да са изложени конекторите на кабела. Ако се установи теч на напрежение, системата за прекъсване на веригата при заземяване спира зареждането, за да предотврати възможността потребителя да получи токов удар. И накрая, но не на последно място, всяка една система за зареждане включва дефектнотокова защита, която ще изключи мощността, за да се предпазят батерията на автомобила и електрониката в случай на проблеми с главното електрозахранване.

Мога ли да зареждам моя електрически автомобил при лошо време?

Във всяко едно ръководство за собственик на електрически автомобил, съдържа конкретни препоръки за безопасност при презареждане. Преглед на ръководствата на няколко популярни електрически автомобили установи, че повечето производители съветват да не се зарежда когато автомобилът е изложен на лошо време, тоест ако устройството за зареждане не е предпазено от климатични условия. Ако наистина трябва да заредите в такива условия, добре е да знаете, че модерните системи за зареждане имат сложни характеристики за безопасност, които правят лични наранявания или щети на превозни средства много малко вероятни, независимо от външните условия.
Това обаче не означава, че опитът за зареждане на електромобила при лошо време ще бъде успешен. Ако защитната верига на системата за зареждане определи, че не може да се установи сигурна връзка с автомобила, системата просто ще откаже да разреши зареждането, докато не се осъществи добра връзка

Автор : инж. Иво Атанасов

Най-много ме е страх от неизползван потенциал!
Прикачени файлове:
Следните потребители изказаха благодарности: firesword

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 1 година 7 месеца #4013 от IvoAtanasov
Безопасно ползване на зарядно устройство (Част 2)

Освен изграждане на безопасна инфраструктура, повечето зарядни станции (зарядни устройства) изискват определена профилактика и проверка, поради почти ежедневната експлоатация от електромобилите и plug-in хибридните автомобили. На кратко, в статията ще разгледаме мерките за безопасност, начина на употреба, както и някои проблеми при куплунгите.В днешно време, повечето куплунги са изграден от надежден пластмасов корпус, различен брой и вид гнезда, в които има метални вътрешни части и заключващ механизъм.

Проблеми с куплунгите

Ще започнем с най-важното, а то е – бъдещите проблеми, които ще настъпят поради почти ежедневно използване...
Повече за Проблемите, Употребата и Основните параметри на куплуингите!

Най-много ме е страх от неизползван потенциал!
Следните потребители изказаха благодарности: firesword

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Създадено с Kunena форум