Sidebar

19
Пет, Апр
× За 'по-обемните' електрически превозни средства, с които (се) возим (по) повече наведнъж.

Особености при регистрацията на електромобил

Преди 6 години 11 месеца #3101 от ivanp
Здравейте,

Предстои ми регистрация на електрически автомобил и искам да помоля миналите през това упражнение да споделят опита си. Интересува ме има ли нещо специфично при регистрацията в КАТ , какви са стъпките преди и след КАТ (общината за данъка, стикер за паркиране и т.н.). Колата ще я купувам употребявана директно от дилър на марката с фактура (купувам и ще си я карам като частно лице).

Преди време бях попадал на подобна тема/блог в ecars.bg, но сега не мога да я намера. А и предполагам нещата са се променили през годините :)

Благодаря предварително!

Иван

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца #3102 от rrumpe
Не мисля, че ще имаш проблем с регистрацията освен великото чакане по опашки. Процеса не се различава от този при коли с ДВГ.
Каква е колата между другото?

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца #3120 от ivanp
i3... а какъв е процеса в КАТ за нерегистрирани коли? До сега съм ходил само да сменям талон :dry:

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца - Преди 6 години 11 месеца #3121 от firesword
Аз ходих миналата година, уж там един бабаит ме прекара, ама май само си чоплеше семки.
Ето ти два линка:
pravatami.bg/3284
pravatami.bg/3886

Ами влизаш откъм бул. Драган Цанков, после в ляво - и на опашката.
Трябва ти гражданска отговорност, но ще тия направят без номер на колата. После след регистрацията май пак ходиш за дооправяне на документите. Екотакса се плаща - пак там на някъде, май може и при застрахователя... Там е пълно с агенти, веднага ще те подхванат :)
На бариерата от дясно има едни гишета и опашки там ти оправят документите и казват какво що. После те насочват на кой канал да чакаш, там има едни мушмуроци в една кабинка пак отвън. На канала хич не си дават зор, даже на повечето коли нищо не гледат, само номера на шасито преглеждат. И чакаш яко и след това за номера. Излизаш от канала и се въртиш вдясно след изхода на каналите или преди беше в далечната сграда.
Ще се оправиш :)

P.S. - най-близката тоалетна, която намерих е във високата сграда дето пише фитнес Атлетик на портала :) но заобикаляш цялата ограда да стигнеш до там.

Ако те хване тока, хвани го и ти :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца - Преди 6 години 11 месеца #3122 от rrumpe
Аз бих те посъветвал да изискаш от дилъра да ти я регистрира вместо теб. Обикновени автокъщи го правят, би трябвало и те да го направят. Не че не можеш и ти, но ще си изгубиш в най-добрия случай половин ден и ще си скъсаш нервите.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца #3124 от PETROV
Бих те посъветвал предварително да си намериш най-добрия за теб застраховател, да си направиш Гражданска отговорност и да си договориш КАСКО. Когато са заедно е по евтино.
И другото е да отидеш пред КАТ на опашката ПО РАНО.
Там вече "потока" те води. Плащаш Екотакса в павилионите преди бариерата и после на бариерата ти дават номерче за опашката на гешетата на КАТ.
Ако отидеш по рано - до обяд ще си готов и може да почерпиш приятелите.
Успех

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца #3125 от mumojem
Мда, за съжаление за електромобилите има екотакса...

Иначе, вече има няколко i3 регистрирани и моделът го има в базата данни, така че поне за това няма да се чака, че аз преди време като си внесох един миниван и чаках 2 седмици да получат по "служебен" път информация.

И аз бих дал на някой да го регистрира. Ако е самостоятелен внос (или нямаш на кого да си поръчаш тази услуга) вече си е друг въпрос. Ще трябва да се справиш, но чакането ще се отплати - колата е много готина :).

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца #3141 от ivanp
Благодаря за съветите! В крайна сметка извадих едно пълномощно и си платих да ми я регистрират :) Сега, до колкото разбирам, от КАТ ще изпратят необходимата информация и колата ще бъде регистрирана автоматично в общината по постоянен адрес, нали? Ще бъде ли автоматично регистрирана като електрически автомобил, съответно неподлежаща на данък или задължително трябва да ходя да подавам декларация за освобождаването от данък? Стикера за безплатно паркиране мога ли да отида да си го взема само срещу малък талон или трябва да нося голям и бележка от общината, че колата е освободена от данък (четох някъде, че подобна бележка е нужна, но не разбирам защо)?

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца #3149 от k.i.
Честито първо! Като порасна и аз ще си взема и3 :)
Вече не е нужна бележка, преди беше понеже искаха платен данък в градската мобилност, а после освободиха електромобилите. Голям талон ще ти трябва според мен. За тях е важно да е с вид гориво "електричество", което го няма описано в малкия талон.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 11 месеца #3150 от ivanp
Днес си взех стикера. Няма нужда от бележка от общината и няма нужда да се носи големият талон (в новите малки е посочено какъв е двигателя и точно това им трябва). Искат само малък талон и гражданска.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 6 години 10 месеца #3179 от mumojem

ivanp писа: Днес си взех стикера. Няма нужда от бележка от общината и няма нужда да се носи големият талон (в новите малки е посочено какъв е двигателя и точно това им трябва). Искат само малък талон и гражданска.


Охооо интересно - би ли пуснах снимка на талончето като замъглиш данните - само общата информация - не съм ги виждал още новите и вероятно много хора също не са и биха искали.

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 3 години 2 месеца #6288 от daniobg81
здрасти.В момента закупувам едно такова бмв с рекс.Дай ми малко мнения и имам и няколко въпроса.Може ли да се чуем? 0899889913

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.