Sidebar

11
Вт, Дек
2 Нови блога
× Това са електро колонки и зарядни станции, контролери и други подобни неща.

Зареждане от слънчева енергия у дома

Преди 1 седмица 3 дни #4855 от cokey
Привет

Стана въпрос в една друга тема, доколко е постижимо зареждане вкъщи изцяло или частично на ток, произведен от слънчева енергия. Та пускам една нова тема тук, да си говорим, кой какво мисли или е пробвал.

Аз имах амбицията да мина (почти изцяло) на ток от слънчева енергия в кооперацията където живея в момента. Проектирахме я така, че мощността да покрива консумацията на апартамента, плюс малко отгоре за да се зареждат колите през деня. Идеята е, през деня енергията генерирана от фотоволтаиците захранва апартамента, ако има включен електромобил той се зарежда, а остатъка зарежда батериите, в този ред и приоритет. Мощността на фотоволтаичните панели е 6кВтпик, акумулаторните батериите са с капацитет 10кВтч.

Умишлено исках да избегна да пълня едни батерии с ток (акумулаторите), с който после да зареждам други батерии (на колите). Затова реших да имам възможността през деня да зареждам колите от слънцето, а вечер на нощна тарифа от ЧЕЗ. Нямаше как да постигна зареждане само от слънчева енергия, понеже тогава трябваше да инсталирам фотоволтаични панели с мощност 30кВтпик и евентуално 100кВтч батерии. А така сега през деня може да се постигне зареждане с около 3кВт което е достатъчно за дозареждане при дневно каране из София. При средно 4 часа стабилно слънце на ден, може да се заредят към 12кВтч дневно, което на мен ми е достатъчно.

Не се получи тази схема, може да се досетите, заради Етажната Собственост. ЕС реши, че не може индивидуални собственици да си инсталират Фотоволтаични Ел. Централи (ФвЕЦ) за собствено ползване. Аргументът -- защото можело и други да искат, а на покрива нямало достатъчно място за всички. Моето предложение да взимам покрива и общите части под наем година за година, с цел да се преразглежда ситуацията периодично, както и да захранвам двата асаньора когато спре тока, не се прие. Но тази тема не е да обсъждаме нагласата ни към новите и различни неща като нация. В ситуацията със собствен имот, този проблем отпада.

Та аз ще сложа същата такава система във Варна, само че понеже там няма да живея целогодишно, ще сключа договор с Енерго-Про за изкупуване. Там имам съгласието на останалите собственици. Особеното в този случай е, че с Енергото трябва да се сключи договор за изкупуване на 100% от произведената електрическа енергия. Тогава изкупната цена е (сравнително) висока и ще бъде фиксирана за 20 години напред. Когато договорът е за частично изкупуване, тогава Енерго-Про сами определят цената, според свободния пазар и други, избрани от тях критерии, което общо взето води до цена от около стотинка и по-малко. Затова се сключва договор за 100% изкупуване, а после им продаваш колкото имаш =D

Това са моите проекти за домашно зареждане на електромобили със слънчева енергия, полуосъществени. Имам и други, включително с ветрогенератори, но тях ще ги споделя по-натам =)

Поздрави
Младен
Следните потребители изказаха благодарности: PETROV, sweeper, Carl Zeiss

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 1 седмица 2 дни - Преди 6 дни 17 часа #4865 от sweeper
Здравейте, Младене! Благодаря за подробното описание на вашия опит с фотоволтаиците. Явно сте голям ентусиаст по темата, щом имате мерака да се занимавате не само с изграждането на системата, но и цялата разправия с етажни съсобственици, ЕРП-та, строителни разрешителни и т.н. Браво!
При мен уж всичко е безпроблемно - единствен собственик съм на парцели и комуникации, с EVN не би трябвало да имам проблеми - подарил съм им отделен имот да си изградят трафопост (който кръстиха на името на съпругата ми :) имам земя и покриви за усвояване, но ... От много време ми се върти в главата и като инвестиционно намерение, и като възможност да постигна значителна самостоятелност от комуналната система. Но като си представя какво ходене по мъките (службите и службетата) Ще падне и ми се отщява. Щото не знам, дето остарях вече ли, или се уморих, но почнах да правя дребни сметки : то и сега в най-студените месеци цялата консумация на къщата ми не надминава 100лв - резултат от качествената дограма, топлоизолация, климатици и архитектурното решение на къщата. Зареждането на колата - около 1000 елетрокм на месец добавя още 25лв. Та както и да го смятам, не се получава възвращаемост дори на една минимална инвестиция от около 30 000лв. Но както вече писах - основното е разправията с нашенските чиновници. Иначе - убеден съм, че всеки който може да си го позволи, трябва да прави всичко по силите си, за да опазваме чистотата и ресурсите на Майката Земя.
Поздрави:
Димитър

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 1 седмица 2 дни #4867 от cokey
Мда, така е. Възвращаемостта е малка, не можеш да си върнеш инвестицията, да не говорим за печалба. Аз със сигурност не съм тръгнал да го правя с цел печалба.
Занимаването със службите си е сериозно, но може да се прехвърли на други хора които да го движат това. А продаването на ток към електроразпределителната мрежа е важно, защото така се намалява нуждата от ТЕЦ-овете. Не толкова, че ние ще спечелим някой лев, колкото това въздуха който ние и децата ни дишаме да не е пълен с ФПЧ (фини прахови частици).

За щастие или нещастие, тези дни прогресът се крепи от ентусиастите...
Като няма държавни стимули за по-екологичен начин на живот -- разделен боклук, електричество, неизползване на пластмаса -- всичко остава изцяло в ръцете на до ентусиастите.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 5 дни 12 часа #4906 от CuMo
Идеята е супер, като основните два параметъра са:
1. Достатъчен бюджет за реализиране на проекта
2. Достатъчно количество слънчева радиация

Тук има материали за едно умно зарядно, което управлява енергийните потоци според нуждите на електрическия ви автомобил.

www.youtube.com/results?search_query=zappi+charger

Ако цялата тази работа се комбинира с една голяма батерия за дома, то е възможно почти да не купувате електроенергия
за основните домашни нужди и за зареждането на автомобила.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Създадено с Kunena форум