Сряда, 11 Май 2011 14:00

Toyota отрича, че ще прави всички Prius зареждаеми от 2014 г.

От
Toyota Prius зареждаем хибрид

Вчера писахме за публикация на японския бизнес ежедневник Nikkei, според която Toyota планира да премине само на вариант зареждаем хибрид за своя Prius от 2014 г...

Нещата обаче не седят точно така и това става ясно от разговор на колегата Брад Берман от PluginCars.com с Яна Хатлайн, мениджър комуникации в направление околна среда на Toyota. "Информацията в тази публикация не е точна", коментира Хатлайн. "Разговаряхме с нашите офиси в Япония и изнесеното не отговаря на истината. Няма формален план от завода да излизат само зареждаеми Prius хибриди от 2014 г."

Toyota е традиционно "тиха" по отношение на своите планове за бъдещи продукти и това е подтикнало Брад да поразпита за този "не формален план". Той е попитал следното: "Няма формален план, но съществува ли вероятност?" Хартлайн отвръща с лаконичното, "Не." И добавя само, че в това няма логика, предвид скорошните маркетингови усилия на компанията да пусне цяла Prius фамилия с различно размери, цени и опции.

Toyota беше един от автопроизводителите, които неохотно предложиха зареждаеми коли, демонстрирайки акцент върху масовизирането на незареждаемите хибриди, предприемайки скромни стъпки по обявяване на първите си plug-in електрически коли. Цялостното преминаване към зареждаем Prius би представлявало сериозна промяна в стратегията.

Зареждаемата Toyota Prius хибрид, която трябва да излезе на пазара през 2012, може да измине само около 20 км с електрозадвижване. В същото време компании като A123 започнаха да предлагат комплекти за преоборудване на настоящи Prius модели, за превръщането им в зареждаеми хибриди, което също може да е подтикнало Toyota, макар и както вече споменахме неохотно, да разработи оригинален зареждаем вариант на колата. За разлика от Chevy Volt, зареждаемият Prius може да използва своя бензинов двигател винаги, когато е нужда допълнителна енергия. Този подход е базиран на вярването на Toyota, че зареждаемите коли със сравнително малки батерии ще бъдат по-изгодни за клиентите.

В публикацията на Nikkei се казваше също и че Toyota ще изостави своята никел-метал хидридна технология за да премине към литиево-йонни батерии във всичките си хибриди от същата година и че ще продава зареждаемият Prius на цена подобна на тази на сегашния незареждаем модел, "около $25,400 (~34,000 лв).

Ще следим развитието на тази история, но засега изглежда, че някой в Nikkei бърка...

[Източник: plugincars]

Прочетено 936 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:25
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.