Петък, 30 Септември 2011 15:14

Buick LaCrosse eAssist, OK, но къде е електрическата Insignia?

От
Buick Lacrosse Ecotec с eAssist система

Вероятно колата на снимката ви напомня нещо и макар Buick LaCrosse да не е особено познат у нас, придобилият вече доста популярност в България Opel Insignia изяснява загадката. Buick не се предлага в България и това не е най-големия ни проблем, но има нещо в LaCrosse 2012, чиито доставки започват сега в Америка, което за наше съжаление липсва в европейския вариант на модела и това е системата eAssist...

В GM никак не обичат думата хибрид и наричат своите Opel Ampera/Chevrolet Volt електромобил с удължен пробег и в новия Lacrosse нещата следват същия ход. Откъде съдим за това? Ами, чисто и просто H буквата е 'изтрита от колата, прес материалите и презентациите на GM. Но да се върнем на нашия си пазар, където не че си нямаме Insignia Ecoflex, но този инфо блог се върти около електроенергията и след като стана така, че технологията за Chevrolet Volt дойде от Opel, а Ampera излиза на пазара година по-късно от Volt, сега нещата се повтарят и електро добавката отива първо в Buick LaCrosse, без да е ясно кога (ако) ще намери място и в Insignia.

Lacrosse с eAssist е първият нов 'умерен хибрид' на GM след не особено популярния предишен модел на Buick от същата серия, който разполагаше със задвижвани от един ремък стартер и алтернатор. По подобие на тази система, eAssist рестартира двигателя след спирания и добавя въртящ момент, намалявайки разхода и вероятно за да напомни за по-старата система, GM нарича eAssist системата "умерено електрифициране."

Накратко казано, системата е дефинирана с думите, "технология, която превключва от бензин на електрическа енергия и обратно безпроблемно и резултатът е 6.5 л/100 км за Buick LaCrosse с eAssist. Спор няма, като за бензинов седан от този клас с 2.4 л мотор, бихме казали, че това определено е прилична стойност.

Обяснението е логично, просто защото когато стоим на едно място и ние (хората) не 'работим' (тичаме), нали? Няма логика и колите да го правят...

Buick eAssist Hybrid Technology
Така ще изглежда на светофар таблото на Buick Lacrosse eAssist

При спиране на екрана се появяват думите "electric power", както и изображение на батерия (много приличаща на тази в Chevrolet Volt 2012) в зелено, с което Buick не казва нищо за добавянето на електрическа мощност при ускорението, а се фокусира само върху старт/стоп системата.

Иначе казано, изглежда думата "електрически" е по-добре възприемана от "хибрид", но така или иначе eAssist системата засега остава само за САЩ, където Buick LaCrosse eAssist ще се продава на цена от $30,820 (около 44,000 лв).

Отново, Insignia EcoFlex в никакъв не е по-лоша като технология и разход, но така или иначе за пореден път Европа изостава с електрифициране на моделите, дори и в такъв малък вариант като при Buick Lacrosse. И ако това е някваква утеха, информацията от Opel България гласи, че електрическият Opel Ampera ще се продава у нас от юни 2012 г. Приятно чакане Cool

[От: Green Car Reports]

Прочетено 1917 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:06
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.