Петък, 13 Юли 2012 00:00

Хибридните приключения на един Prius в България

От
Легендарният хибрид е достъпен и на нашия пазар, и е отличен вариант за еко настроени натури

Най-продаваният хибрид в света – Toyota Prius – вече петнадесетина година доминира на световните пазари в създадения от него сегмент и си е извоювал позицията с качество, граничещо с безкомпромистност. Факт е, че след толкова години, моделът дори не е модифициран особено много, следвайки консервативно линията, начертана от първите произведени хибриди от марката. Разбира се, технологичното развитие е налице, но концепцията и дори визията, не може да бъде сбъркана. Prius се предлага и на нашия пазар от ТМ Ауто, а цената варира според нивото на оборудване. Един такъв хибрид разгледахме днес – с ниво на оборудване SOL – притежаван и шофиран вече 22.000 км от наш приятел и готин тип – Жоро Кондов...

От известно време по улиците на София забелязваме (и ползваме) 'Зелени таксита' – всички без изключение модел Prius на Toyota. Това допринесе за затвърждаване популярността на и-без-това най-известния хибрид, но ние решихме да обърнем още по-голямо внимание на колата, използвайки факта, че наш приятел скоро се сдоби с 'легендата'. Речено-сторено, уговорихме се за ранна среща по хлад и се повозихме малко в Prius-a.

Първо впечатление – независимо от 'възрастта' на модела (естествено, отразяваме съвременните корекции по купето), външният вид е актуален, модерен и атрактивен. Вътре в купето е супер: просторно, комфортно и с много, ама много екстри, и глезотийки. 5 възрастни спокойно биха могли да пътуват (един да кара, де), а багажникът е достатъчен за чантите на всички. За комфорта на водача също е мислено много, централната конзола с мултимедиен екран а разположена така, че до всичките (безброй) копчета, достъпът е лесен и бърз. Мултифункционалният волан също улеснява въвеждането на желаната команда, без разсейване по време на движение.



Предавките са автоматични, а скоростният лост е като малко украшение – впечатление прави единствено непопулярната позиция В, но Жоро веднага разяснява: "Това е режим, който наподобява моторна спирачка в конвенционалните коли – помага при спускане по стъмни наклони продължително време. Двигателят просто се върти, без да харчи бензин и намалява скоростта. Не увеличава регенерацията обаче в сравнение с тази при натискане на спирачката и не е за препоръчване да се кара много в този режим.

Веднага над лоста, вдясно, точно над копчето за аварийните, се намират три бутона, задаващи режима, в който колата да се движи; с тях може ръчно да зададете желания метод за работа на двигателя/електромотора, според терена и маршрута си.

Трите режима определят работата на мотора - електрически, комбиниран с еко-приоритет (повече на ток) и комбиниран с 'всички сили' - на пълна мощ

Точно над бутона за навигацията се намира друг – с надпис HUD (Head Up Display). Превеждаме си го буквално и разбираме предназначението му – активира функцията, проектираща на предното стъкло данните от таблото – отново полезна екстра, за да се следи непрестанно моментният режим на работа, наличния ток в батерията, ефикасният стил на каране...

Този бутон проектира показателите от таблото, на предното стъкло

Ако настъпваte повечко газта, на нарочна графика се изобразява маркер – от дясната половина, към края, завършващ с червен надпис PWR (power). Напълни ли се дясното деление и светне ли надписа – в карането ви няма нищо еко! Взематe мерки, отпускате газта: маркерът се прибира в лявата половина, всичко е чисто и безвредно в движението ви.

Индикатор, подпомагащ ефективното шофиране - дръжте маркера в лявата половина!

За двигателя сме писали доста, познатият 1.8 VVT-i със сила 73 кВ/ 99 к.с. (нека пак си припомним за тия коне), но при Prius той е подпомаган от електромотор, с който конете стават 136 на брой. Максималната скорост е 180 км/ч, а разходът при смесен режим ('смесен' е ток/бензин, а не градско/извънградско!) е около 4 л/100 км.

При стартиране на колата работи електромоторът – без звук, без вибрации, без вредни емисии. Потегляте и до скорост 50-55 км/ч се движите само на ток. Над тази скорост бензиновият двигател се включва автоматично, почти без това да се усеща в купето. Т.е. при градско каране, от светофар до светофар, е възможно придвижване само в електрически режим, а когато зарядът в батерията намалее – отново се включва двигателят, допълващ и движението на хибрида, и зареждащ паралелно с това батерията. Самата батерия се намира в задната част на купето, вградена е някъде под задната седалка – хем не отнема място от багажника или седалките, хем прави колата изключително стабилна, дори при по-агресивно каране.

Prius е изключително приятeн за управление, особено в електрически режим, но и като цяло. Реагира веднага на 'командите' от водача, работи и се движи сигурно, и адекватно. Самият собственик е изключително доволен от инвестицията си и както сам казва... "не е евтина кола, но аз имам отношение към природата, държа на чист въздух и това е моят принос към 'зелената' идея. Отделно от това, чисто икономически ме облекчава значително, така че ни най-малко не съжалявам за покупката."

Звучи супер и е точно така, дано повече хора застанат под това мото!

prius-a-front-bg prius-back prius-convertor prius-interior (2) prius-joro-kondov prius-motor prius-side prius-wheel

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 7742 пъти Последна корекция Сряда, 21 Май 2014 22:24
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.