Понеделник, 03 Декември 2012 09:01

Търсено: Цени на батерии за електромобили – Tesla Model S

От
tesla-model-s-ceni-batterii-elektromobili
След изтичане на гаранцията (4 г. или 8 г. с $2,500 допл.) батерия за Model S ще може да се купи за $8-12 хиляди

В блог от 29 ноември Tesla Motors обяви повишение на цените на Model S, но и дългоочакваната информация за цените на батериите на електрическия седан след изтичане на гаранцията.

В нашия блог пък за въпросното повишение на базовите цени с $2,500, което ще влезе в сила от 1 януари 2013 г., пропуснахме един важен факт, но сега покрай информацията за цените на батериите, ще обърнем внимание и на него...

Става дума за обяснението – защо всъщност компанията е взела решение за вдигане на цените. Понеже не е масова практика цени да се вдигат с по $2,500 (поне не в Америка) вицепрезидентът на компанията (и бивш маркетинг шеф на Apple), Джордж Бланкършип, пояснява:

Инфлацията нарасна с 8.75 процента откакто Tesla за първи път обяви базовата цена от $57,400 за Model S през 2009 г. Но реално повишение от 8.75 процента би означавало горница от $5,000, затова $2,500 изглеждат по-приемливо, нали? Освен това запазваме настоящите цени до края на 2012 г., така че сега всеки може да поръча своя Model S без увеличението. Също така в стандартното оборудване вече влизат опции като отопление на седалките... Виждате, че има и компенсации за повишението и всъщност не плащате повече.

  Джордж Бланкършип

Още едно важно пояснение, преди да стигнем до цените на батериите, защото има нови условия по гаранцията. Включената в цената на колата гаранция на батерията е за четири години/80,000 км. Добавката сега, е, че срещу $2,500 ще може да се закупи допълнителна гаранция от още четири години/80,000 км, което удължава общата гаранция до 8 години.

Цени на батерии след изтичане на гаранцията

Tesla Motors успя да учуди всички за пореден път, сега с обявените ниски цени за подмяна на батерии на Model S след изтичане на гаранцията. Ето ги за различните варианти:

  • 40 кВтч батерия – $8,000;
  • 60 кВтч батерия – $10,000;
  • 85 кВтч батерия – $12,000.

Сегашните високи цени на електромобилите са такива най-вече заради батериите. Често се говори за диапазон $400-500/кВтч. Затова няма как да не сме изненадани от цените на Tesla. След осем години цените на батериите вероятно ще са значително по-ниски от сегашните, но и тогава обявените сега от Tesla цени може да изглеждат актуални. Ако не друго, виждаме едно логично (за нас) обяснение и то е, че Tesla просто показва колко ще струват според нея батериите след осем години. По-ценна информация и насока за бъдещия пазар от това, здраве му кажи!

Наред с всичко това е добре и да помним, че за да имаме осем години гаранция на батерията на Model S, трябва да платим допълнителни $2,500. Това няма как да не го добавим към цените за подмяна на батерията, нали? Така, най-скъпата би струвала $14,500 или близо 22,000 лв (по сегашния курс). И още едно важно нещо: най-вероятно тези цени ще важат при връщане на старата батерия.

Tesla Model S втора употреба

Ето какво си мислим по въпроса с цените за подмяна на батерии на Model S. Щом сега Tesla предлага такава супер напреднала в технологично отношение кола, след осем години нещата вероятно ще са много по-усъвършенствани. На пазара тогава ще има и ожесточена електромобилна конкуренция. Просто няма да е като през 2012-та. Изборът ще е огромен, пробегът с едно зареждане на батериите при повечето електромобили вероятно ще е като сега на средно или високо ниво вариант Model S, а цените няма как да не са по-ниски, заради масовото производство.

С това наум, има сериозни причини да мислим, че първите собственици на сегашния Model S едва ли ще стигат до там, че да карат колите си толкова (повече от осем години), та на деветата или десетата примерно да им се налага да си купуват нова батерия. Да, това най-вероятно ще е болка за някой от следващите собственици, а тази болка на нас в България ни е добре позната. Но пък винаги ще има "втора употреба" навсякъде по света, затова е най-добре да сме подготвени. С времето ще следим всичко, свързано с използването на електромобилите, какво се случва с батериите и постепенно ще се научим за какво да внимаваме.

Ами в Европа?

Съвсем скоро се надяваме да разберем какви ще са европейските цени на Model S. Хубавото е, че според блога на компанията всеки, който поръча Model S от Европа (е, явно това е възможно и сега), до 31 декември 2012, може да го направи на "старите цени". Всъщност, понеже те не са ясни сега, Tesla просто ще дава €1,700 отстъпка от цените, когато те бъдат обявени. Ако сега направя депозит за Model S и след обявяване на цените и конфигуриране моята поръчка излезе, например, €67,500, с отстъпката от €1,700 крайната цена за мен става €65,800. Отново, това важи при поръчки до 31 декември 2012 г.

Ако сега сте решили да се изненадате предколедно и в края на годината имате средства за усвояване или харчене поръчка на Model S, може да си направите чудесен подарък със заявка за електромобил. А в случай че имате намерение да използвате колата и след изтичане на гаранцията, сега вече знаете колко ще ви струва подмяна на батерията Wink.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 12555 пъти Последна корекция Понеделник, 03 Декември 2012 14:06
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.