Понеделник, 18 Април 2011 11:00

Нови безжични зарядни от BMW и Siemens на Hannover Messe

От
Безжично зареждане на батерии от BMW и Siemens

Може би повече хора ще се заинтересуват от развитието на тази технология при електрическите коли, ако на тяхно разположение има по-добра и разпространена технология. В момента например, шофьорите на електромобили все още трудно намират къде да зареждат своите коли и ако успяват, трябва да използват кабел за целта. С работата на Siemens и BMW в това направление обаче, нещата вече не седят по този начин...

Siemens отново е представена на тазгодишното известно технологично събитие Hannover Messe, този път представяйки на публиката своя нов проект за индукционно зареждане. Това е технология "без докосване", която работи по следния начин: отбивате до зарядна станция, която между другото може да бъде поставена почти навсякъде и се включва под земята към обществената електрическа мрежа.

Връзката се прави чрез основна бобина. На разстояние максимум 15 см от нея за колата се закача друга бобина. Електрически заряд започва да протича през основната бобина след като активирате зареждането. Създава се магнитно поле, което индуцира електричество към втората бобина и това е всичко - батерията се зарежда.

Електричеството тече от мрежата към батерията с над 90% ефективност, а ако се притеснявате, че може да ви хване ток по време на зареждането, това няма как да стане - магнитното поле остава само в зоната между двете бобини и въпреки че около колата ви има магнитно поле, то е много по-малко от международния лимит от 6.25 Микротесла (µT).

По късно този май ще бъде тестван само 3.6 кВ прототип, а през юни прототипът ще бъде тестван по улиците на Берлин, като целта е да се провери поведението на системата в реални условия и дали хората за задоволени от нейното представяне.

Ако все още се колебаете по отношение на ефективността на тази система, ето ви още един съвет: станциите използват излишната чиста енергия от слънчеви и вятърни източници, така че няма никакви притеснения от замърсяване или загуба на ценна чиста енергия.

Прочетено 1299 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:31
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.