Print this page
Понеделник, 08 Август 2011 08:00

Слънчеви зарядни за електро коли – и това е вече на пазара

От
Хем зареждаш електромобила си у дома или на работа, хем 100% чисто, със слънчева енергия

Възобновяемата енергия вече навлиза все по-трайно в нашия живот и все по-често ще виждаме проблясъци от инсталирани по покривите соларни (фотоволтаични) панели и дузини вятърни генератори по хълмове и в поля. Началната вълна от електромобили се зарежда най-вече от стандартни зарядни станции, били те обществени или домашни, но и тук се пръкна 'възобновяем' вариант. В САЩ, собствениците на електрически коли вече могат да 'карат на слънце', защото компанията за соларна енергия SolarCity започна производство на зарядни комплекти за първи път досега. Компанията си партнира с електромобилните зарядни специалисти ClipperCreek, за да осигури на собственици на домове и фирми зарядна инсталация, която ще им позволи да използват слънчева енергия за презареждане на техните електрически коли с 'чисто гориво'...

Комплектите работят на 240 волта (Ниво II зарядни за електромобили) и са съвместими с всички масови електрически коли. Зареждането става около пет пъти по-бързо, отколкото с най-бавното Ниво I 120 волта зарядно (добре сме си ние по принцип на 220), а цената на системата с инсталация е $1,500 (около 2100 лв).

SolarCity предлага инсталиране на зарядните системи за своите ентусиазирани 'слънчеви' клиенти, както и за тези, които искат само зарядната точка. От компанията казват, че могат да помогнат на домове и компании да се подготвят за пристигането на нова електрическа кола с инсталиране на зарядни преди доставката на колата.

Зареждането на електромобил с електричество, генерирано от соларна система може да е 77 процента по-евтино от това на конвенционална кола с ДВГ, изчислява базираната в Калифорния фирма. Според сметките, средният жител от зоната на залива на Сан Франциско плаща средната национална стойност от $3.65 за галон гориво, което оформя месечна сметка от около $230 за бензинова кола. Слънчевото зареждане на еквивалентен размер електромобил би струвало около $107, а с лизинговане на соларната система от SolarCity, само $54 за зареждане на колата със слънчево електричество за същия пробег.

Чакайте малко, ей. Нашия бензин е бая по-скъп. На нас ще ни дойдат много по-добре всичките тия неща. Време е да видим какво правят колегите от Ренърджи и Българската фотоволтаична асоциация по въпроса с разпространението на зарядни решения за електромобили в България. Тези дни ще имаме повече какво да ви кажем.

Първоначално SolarCity планира да инсталира ClipperCreek зарядни за електромобили чрез 24-те оперативни центъра в щатите, което ще я направи най-големият единичен доставчик за електромобилна, соларни и енергийно ефективни решения в САЩ.

"Мисията на SolarCity винаги е била да помага на домове и компании да възприемат чистата енергия, като в същото време спестяват разходи", казва Линдън Райв, ИД на SolarCity. "Електрическите коли вече са сред най-чистите превозни средства на пътя - зареждането им с енергия от слънцето ще ги направи много по-добри. Десетки хиляди електромобили ще бъдат доставени само през следващата година, а в рамките на пет години количествата ще се измерват със стотици хиляди. Ние правим по-лесно захранването им, с електричество без въглеродни емисии за 100% чисто придвижване и драстично намаляване на цената за шофиране".

Е, сега противниците на електрическите коли, които се чудеха от кой ръкав да извадят 'мръсно електричество' ще имат един (много важен) повод по-малко да бият анти-електромобилния тъпан.

[От: Thegreencarwebsite]

Прочетено 2529 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:25
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.