Понеделник, 14 Ноември 2011 16:30

PlugSurfing: Над 9,000 европейски зарядни станции за електромобили на едно място

От
На един смартфон разстояние от най-близката зарядна станция за електромобили

Не знаем точната цифра, но в Европа има над 100,000 бензиностанции. Това, което знем е, че наскоро в мрежата излезе официална информация за техния (драстично) намаляващ брой в Англия, например - при пик от около 21,000, сега на Острова има около 8,500 обекта за зареждане с гориво... Има и още много подобна статистика от други страни в Европа, но да минем към другата, която е обект на тази статия - тази за зарядните станции за електромобили. Колко такива, мислите, има в Европа? Е, подсказва малко и да, сега става ясно, че благодаренеи на PlugSurfing.org - нова онлайн мрежа за зареждане на електромобили - опасенията, че зареждането на електро коли е трудна задача, предвид не особено развитата инфраструктура, вече не са основателни. Новата услуга включва над 9,000 обществени и частни зарядни станции, всяка от които ще може да намерите чрез приложение за мобилен телефон или чрез интернет страницата PlugSurfing.org, чиято бета версия е стартирана през септември 2011 г...

Това, което приближава PlugSurfing още повече до всеки от нас е естеството на организицията, каквато можем да я наречем предвид .org разширението на интернет страницата. Иначе казано, електрическата мобилност вече си има нова социална мрежа: PlugSurfing има амбицията да се превърне в голямо европейско онлайн общество на потребителите на зарядни станции за електромобили и като инструмент успешно комбинира техническия аспект на зарядната мрежа с функционалността на социална мрежа.

Над 9,000 зарядни станции в Европа

Plugsurfing осигурява на своето общество достъп до мрежа от над 9,000 зарядни точки в Европа, което я прави най-голямата съществуваща мрежа на този етап, включваща обществени и търговски, както и частни зарядни станции, собственост на членове на PlugSurfing.

Чрез системата всеки собственик на електро кола, колело или скутер може да намери зарядна станция по всяко време с помощта на мобилно приложение (за iPhone, Android и повечето Blackberry телефони), с мобилната версия на интернет страницата или директно на www.plugsurfing.org (която вече има интерфейс на 6 европейски езика плюс китайски и японски).

Повече от само карта със зарядни станции

Услугата е достъпна за всички с безплатна регистрация през приложението и осигурява на всеки Plugsurfer възможността да открива най-близката до своето местоположение зарядна станция, да препоръчва станции на приятели, да добавя информация за зарядни точки, както и нови такива в мрежата.

По този начин всеки потребител спомага за разрастване на обществото като оценява зарядни станции и добавя коментар след зареждане на батерията на своята електро кола. Всеки Plugsurfer може също да качва онлайн снимки на зарядни станции и да съобщава за технически проблеми директно през приложението.

Оригиналът е от Америка...

Интернет страницата на PlugSurfing не е създател на идеята. В Северна Америка, Plugshare.com, дело на компанията Xatori, вече има приложение за смарт телефони за достъп до над 4,500 зарядни станции в САЩ и Канада.

В Европа, Chargemap.com стартира 3 месеца преди Plugsurfing, но е фокусиран основно върху Франция, Белгия и Швейцария. В тази мрежа има информация за над 3,200 зарядни станции, отново чрез приложение за мобилните телефони или онлайн. И накрая, не бива да пропускаме EV-network.org.uk, която предлага подобна услуга, макар че данните са достъпни само за регистрирани потребители.

Нашият скромен екип има организирана среща с хората от PlugSurfing, за да обмени опит и да постави началото на евентуално бъдещо включване на България в схемата. "Очаквайте включване" с повече информация, а дотогава - "с програма от студиото Cool"!

[От: cars21]

Прочетено 1623 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:36
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.