Неделя, 27 Ноември 2011 12:36

В София първи електро колонки, а в Холандия вече бързи

От
С електрически таксита е наистина престижно

С новината, че утре, понеделник 28-ноември, ще бъде монтирана първата зарядна станция за зареждане на електромобили пред столичното кметство, най-после и в България стигаме до този официален етап от развитието на електрическата мобилност. Още шест колонки ще бъдат монтирани на различни места в столицата в рамките на "Синя зона", а зареждането ще става с помощта на клиентски карти. Станциите са на Full Charger България - първата компания, която успя да реализира свой проект за зарядна инфраструктура за електромобили в по-голям мащаб, макар и на този етап символичен. Общината влиза в инициативата с освобождаване на електрическите коли от такси за паркиране, а ние се надяваме и ще работим с всички ангажирани страни за разрастване на проекта, разбира се не само в София, а и в други градове и по главни пътища на България.

Сега обаче правим един бърз скок към Холандия, където технологичната група за автоматизации ABB започва монтаж на множество бързи зарядни станции за електромобили. Къде? Хм, може това малко да ви учуди, но - на бензиностанции на BP... като част от национален проект...

Бързината отдавна е станала неизменна част от нашия живот и по отношение на зареждането на автомобили с енергия, сегашните конвенционални коли все още са доста по-удобни от електрическите. Това обаче започва да се променя, а наскоро ABB монтира първите си две зарядни станции за правотоково зареждане Terra systems в центъра на град Утрехт, които ще бъдат открити официално на 30-ти ноември. Много електро-зарядни дебюти тези дни, много чудо, но това не е всичко - друга станция ще бъде монтирана на обект на BP в Ротердам, след което още две в началото на следващата година, чиито места ще бъдат обявени допълнително. Всъщност, така и така сме на тема BP, да ви светнем, че петролният гигант вече усилено се подготвя за след-петролната ера, с неща от типа на инвестиции за 700 милиона долара във вятърни паркове. Мислят отсега хората много напред и BP вече има сключено споразумение с холандския електромобилен оператор The New Motion за управление на зарядните станции на BP като част от по-голяма мрежа от DC зарядни станции из цяла Холандия.

Prestige GreenCab, холандски такси оператор с голям парк от електромобили е поел инициативата за монтажа в Утрехт. Е, не и като и у нас такси компаниите да нямат интерес от електромобилите, а динамиката на бранша и прощапулникът, който ни очаква утре ни карат да мислим, че още през 2012 г. у нас ще бъде намерен начин за монтаж на бърза зарядна станция, пък дано да имаме повод и за 'множествено число'.

Такива неща има в брошурата на холандската такси компания...
Такива неща има в брошурата на холандската такси компания...

Писали сме не веднъж за Terra станциите на ABB, които са в състояние да заредят батерията на електромобил за 15 до 30 минути, а за да покрие специфичните изисквания на различните BP обекти, ABB ще монтира два типа Terra зарядни. Мулти-порт Terra Base Station 100.2 инсталацията може да зарежда до две коли едновременно и е подходяща за обекти, които очакват повече електромобилен трафик в следващите няколко години. Terra 51 пък разполага само с един порт за зареждане, за места с нормален трафик. Ето как гледат на нещата в такси компанията:

Трябва да поддържаме нашите 20 електромобила в оперативно състояние през деня и не можем да чакаме осем часа за презареждане на батериите. Бързото зареждане осмисля нашата работна схема. Затова и бяхме заинтересовани от сделка с BP. Prestige GreenCab финансира една от двете зарядни станции в Утрехт и играе значителна роля като първоначален клиент. Инфраструктурата за бързо зареждане в Утрехт увеличава пробега на нашите електрически таксита и в същото време привлича нови електромобилни потребители, защото станциите за зареждане са отворени за всеки.

Георг Янсен, ИД на Prestige GreenCab

Всички Terra системи на ABB са оборудвани предварително за всякакъв тип свързаност по сегашните стандарти, което ги прави удобни за сервизните оператори, осигурявайки им възможност за по-ефективно управление на техните мрежи, като дистанционна поддръжка и софтуерни актуализации. Станциите на ABB са съвместими с {tooltip}OCPP{end-link}Open Charge Point Protocol{end-tooltip} и други масово използвани стандарти за бек-офис интеграция, позволяващи потребителска идентификация и оторизация на множество други функионалности, които операторите могат да използват за подобряване на предлаганото от тях обслужване. В New Motion мрежата на клиентите ще се предоставят {tooltip}RFID{end-link}Radio-frequency identification{end-tooltip} карти, които могат да се използват за идентификация на всички станции в националната инфраструктура.

Е, някой ден ще дойде и при нас... важното е, че вече стартираме и ние Smile!

eCars.bg

Прочетено 1885 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:16
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.