Четвъртък, 02 Февруари 2012 12:50

Смело: Повече ток в батерията в края на пътуването !?!

От
Безжично зареждане на електромобили при движение по магистрала

Има няма все се намира някой да пробва нещо а'ла Perpetuum mobile и ето една определено предизвикваща интерес идея за светло електромобилно бъдеще: изследователи твърдяр, че са разработили система за преоборудване на магистрали (или изграждане на нови), в които да има вградени устройства за безжично зареждане на електрически превозни средства в движение. Малиии, бая копане ще падне...

Екип от Университета Станфорд е разработил система, която използва магнитни полета за безжичен пренос на голям електрически заряд между метални бобини, вградени през няколко крачки в пътната настилка на магистралите, без да знаем дали имат предвид самото платно или областта на мантинелата.

Технологията може да увеличи значително пробега на електромобилите, както и да промени пътуванията по магистралите. Така смята изследователският екип, а нещата винаги тръгват от 'лабораторията'...

"Според нас ще бъде възможно електро колата ви да се зарежда в движение, докато карате по магистралата", обяснява Шанхуи Фан, професор по електро инженерство. "Масово приложение ще изисква цялостна преработка на магистралите, с приложения дори извън транспортния сектор."

Сигурно се има предвид, че и други устройства ще могат да се възползват от изграждането на такава система за безжично зареждане, но чакайте, ето я истинската бомба:

Това, което прави тази концепция наистина въодушевяваща е, че има вероятност да карате неограничено време [разстояние], без да се налага да зареждате. Всъщност, в края на пътуването може да се окаже, че разполагате с повече енергия, отколкото при старта.

Това са думи на Ричард Сасън, съавтор на проекта от Stanford Global Climate and Energy Project, която финансира проучванията.

Звучи просто невероятно. Но още далеч не е факт, макар че това е втората ни публикация за точно такава концепция само в разстояние на няколко месеца. Първата беше дело на японец и по всичко личи, че идеята е обект на сериозни проучвания. Няма обаче да сгрешим, ако предположим, че това би било едно мега инфраструктурно предизвикателство, което може да промени тотално дългите пътувания. Спиранията, например, няма да са за презареждане, а за почивка, тоалет или хапване. Виж ти Surprised.

[От: Stanford News]

Прочетено 1789 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:00
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.