Вторник, 14 Февруари 2012 14:46

За 50г. на бензин половин милион, на (слънчев) ток под 20,000 лв

От
Сравнение за разход на бензин и фотоволтаична електроенергия

За момента малцина в България карат електромобили и няма как да има отзиви за това. Освен от хората, които ги карат. Такива отзиви вече събрахме в зимната обстановка около нас, когато решихме да разберем как се справят електромобилите у нас при -20°C. Получената информация е за поведението и управлението на електро коли в зимни условия и следващата ни стъпка е да потърсим паралел между разходите по притежание и използване на конвенционален автомобил и електромобил в близък и дългосрочен план. За наше щастие такова сравнение е приготвил един от притежателите на електрически Mini E в САЩ, Пидър Норби, според който разликата между разходите само за гориво за 50 години за един конвенционален автомобил са меко казано страховити в сравнение с тези при електромобил, зареждан с генерирана от слънцето електроенергия...

Въпросният мистър Норби разполага с фотоволтаични панели на покрива на своята къща. Хм, да, у нас не е много срещано 'явление'. Но сега по-важни са изчисленията на Норби, според които само за гориво в продължение на 50 години един шофьор би похарчил $275,000 (малко над 400,000 лв), срещу около $12,000 (~ 18,000 лв) при зареждане със генерирана чрез слънцето електроенергия. Упс! Това е много, но в щатите, макар и да не са особено доволни от цените на бензина, все пак го купуват доста по-евтино. У нас тези $275,000, при нашите цени на горивата си отиват прилиииично над половин милион лева за посочения период - мда, така не се го поглеждали този разход, нали?

Това, разбира се, е доста променливо, а като база за изчисленията си Норби използва разход от 12 л/100 км (явно в Америка това е приемливо...) на цена от $3.50 за галон (около 1.3 лв за литър Surprised - м'че то само два пъти по-еФтинко от нащо, ко му плащаш). Ясно е, че и в щатите коли с такъв висок разход няма да се задържат твърде дълго, но точната сметка не толкова важна, колкото исполинската разлика спрямо използването на електромобил, зареждан с генерирана чрез слънцето електроенергия. На всичкото отгоре графиката и изчисленията на Норби не включват разходи като защита на петролни съоръжения, подкрепа за страни добиващи петрол, влиянието върху здравето и околната среда и свързаните с това разходи, нито пък цената на електричеството на нощна тарифа, когато електро колите се зареждат обикновено. В получените резултати не се включва и цената на колите. Всеки може да изчислява и спори коя от двете технологии е по-евтина за използване в продължение на 50 години, но колкото и да се мъчим едва ли ще докараме и една десета от разходите за бензин в слънчев електро вариант.

Надяваме се тези съпоставящи данни да провокират друго отношение към електромобилите и разходите по тяхното използване.

[От: Autoblog Green]

Прочетено 1745 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:55
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.