Сряда, 19 Декември 2012 16:40

Безжично зареждане на електро кола за 15 мин?! Вече е факт... (видео)

От
CIRCE burzo bezzhicho zarezhdane elektromobili

За 1/4 час - 80% от батерията е заредена, с безжична технология!

Писали сме за безжична технология за зареждане, както и за бързи зарядни станции, но сега става дума за нещо "комплексно": хем бързо, хем без кабели!

Базираният в Сарагоса, Испания, център за разработки на енергийни ресурси CIRCE, партнирайки си с Endesa, е създал изключително мощна технология за безжично зареждане на електромобили за кратко време.

За основа на проекта на CIRCE, са послужили технически изследвания от '70-те години на 20 век. След изработката на електрически по-слаба версия, преди броени дни компанията представи супермодерната си технология, за която има два патента. Чрез този проект, енергийният център се надява да постави Испания в челна позиция, сред производителите на безжична зарядна система.

  • Тази индуктивна зарядна технология има няколко предимства, спрямо известните до сега:
  • Първо: свръхмощното презареждане на батерията е безопасно, с 'вредни емисии много под допустимото ниво'
  • Второ: разминаването между предавателя (зарядната точка) и приемника (електромобила), може да бъде до 30%, оставяйки доста приличен марж
  • Трето: очевидният плюс (на всички безжични технологии) – липса на контакти, кабели и жици

CIRCEвижда приложение на системата си в обществения транспорт или в логистична линия с точно фиксирани спирки и дистанции, като точното разположение на зарядните станции, би намалило дори общото тегло на превозните средства – чрез поставянето на по-малка батерия, с параметри точно отговарящи на конкретния маршрут. Естествено, по-лека и малка батерия, означава и по-малка цена Wink!

Вижте представителното видео:

Шанс за разтърсената испанска икономика... явно притискането до стената стимулира разработването на новаторски продукти с широко приложение в съвсем близкото бъдеще?! А, дали няма да има български бум в производството на зарядни колонки? Или пък друг полезен продукт/консуматив/софтуер???

[От: techvehi]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2346 пъти Последна корекция Четвъртък, 20 Декември 2012 11:23
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.