Четвъртък, 11 Април 2013 09:25

Направи си сам: кабел за битово зареждане на Renault ZOE

От
kabel bitovo zarezhdane renault zoe
Първите собственици на Renault ZOE си направиха сами кабел за зареждане от обикновен контакт
В този блог: Renault ZOE се предлага само със специализиран кабел за зареждане и първите собственици бързо си изработиха сами обикновен.

Официалната причина Renault ZOE да се предлага само със специален заряден кабел е, че този за зареждане от обикновен контакт не е преминал успешно тестовете преди пазарната реализация на модела. За да зареждаш ZOE сега, трябва да си купиш стенно зарядно устройство от компанията за €600. Дали нещо не е минало тестове не знаем, но като компанията не осигурява, ето че хората си направиха ZOE заряден кабел сами...

Проблемът

Това просто нямаше как да не стане, защото едно от най-атрактивните неща при електромобилите е, че може да се зареждат и от обикновен (заземен) контакт. Някак си странно е най-евтиният нов електромобил, на който се залага много в Европа, да няма кабел за такова стандартно зареждане. Очевидно това е притеснило някои от първите собственици на ZOE и резултатът е налице – кабелът е изработен. ОК, не е само кабел, има си и контролно устройство.

Интересното за нас е, че дори във Франция доставките на ZOE започнаха съвсем скоро, а хората реагираха толкова бързо. Новото устройство за зареждане с променлив ампераж вече е тествано, както личи от снимката в този блог.

Решението

Кабелът е изработен от италианеца Давид Ди Рицо, който миналия уикенд мръднал до Франция да тества електрониката, за изчистване на потенциални проблеми. Според Autmobile Propre тестовете му са преминали успешно и сега кабелът с контролното устройство вече функционира – Renault ZOE вече може да се зарежда от битов електро източник на 8A, 10A или друг ампераж.

Това което в момента знаем за официалното решение пък е, че Renault продължава с тестовете на кабела за зареждане от битови източници на електроенергия, но той все още не е готов. Направи си сам решението също така може и да е от полза за известен брой от първите собственици на ZOE, но без сертификат ще трябва да го използват на свой риск.

В обобщение

Ако не друго все пак се намират хора, които да предложат работещи технически решения. От Renault наблягат много на това колко важни са безопасността и сигурността при зареждане на електромобили, но засега не предоставят кабел за обикновено зареждане на ZOE. Вероятно точно защото още не са убедени в надеждността му – ZOE разполага с много мощна бордова зарядна система!

Това нямаше как да не провокира електромобилното общество да реагира и резултатът е налице. Надяваме се новото направи си сам устройство за Renault ZOE да е безопасно, както и компанията да започне да предлага собствен кабел съвсем скоро. Неофициално се говори за юни. Наистина е близо. Ще следим и ще ви информираме.

[От: Automobile Propre]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1954 пъти Последна корекция Четвъртък, 11 Април 2013 10:10
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.