Вторник, 10 Април 2012 11:01

The Big Turn On - Nissan качва един милион на електро коли за 100 дни

От
nissan_the_big_turn_on_kampania

Наскоро стана ясно, че Nissan обмисля възможността да започне да предлага електрическия LEAF на по-ниска цена и на този етап това като че ли е възможно само с отделен лизинг за батерията по модела на Renault. Алиансът определено полага много усилия за развитие на електрическата мобилност, което Nissan доказа по доста щедър начин, когато миналата година реши да подари 400 бързи зарядни станции на Европа. Това стана след като компанията обяви цена от само $10,000 за въпросните устройства и ако "само" ви звучи странно при такава пазарна стойност, преди година цените бяха 4 пъти по-високи. Това провокира един от най-големите играчи в сферата, швейцарската ABB, да пусне нова бърза зарядна станция на цена под €10,000, а има ли по-добро нещо от конкуренцията за потребителя? Както е тръгнало, само можем да очакваме още намаления. Които у нас вече са факт с цени започващи от 999 лв (не за бързи зарядни, разбира се) на нашия технически партньор A1 Eco. Но в Nissan са решили да не разчитат само на фактора цена и затова стартират нова европейска кампания за популяризиране на електрическата мобилност...

Този път, обаче, говорим за състезание – Nissan използва кампания, наречена "Big Turn On" за да стимулира хората от различни градове да се състезават за награда под формата на 30 Nissan бързи зарядни станции, които да бъдат монтирани в съответен град. Защо такова състезание и каква ще е ползата от монтаж на бързи зарядни станции във вашия град? Накратко, ако Nissan постави такъв голям брой зарядни устройства някъде, електрическият LEAF (и не само) започва да изглежда като много по-атрактивна покупка. У нас, например, имаме пентайсетина зарядни станции в цялата страна, десетина от които в София. На местата за зареждане на електромобили обаче нашего брата българин спира (все още) без никакви притеснения и не с електро кола, а регламентацията е на такова ниво (пак, все още), че наши приятели с електромобили си ги намират със скоби и то на специалните места за зареждане - толкова говори понятието електромобил на Софийски паркинги и гаражи... Та, повечко зарядни, при това бързи, и на места, където ще може да се ползват гарантирано, няма как да не стимулират допълнително предлагане и търсене на електромобили.

Думата ни е за кампанията на Nissan, обаче, чиято цел е да промени един милион души, като ги превърне в електромобилисти... за 100 дни. За да заявите интерес може да кликнете бутона на интернет страницата на The Big Turn On или да направите пробно кръгче с LEAF - ммм, не, последното у нас засега не е възможно, а най-близката опция по въпроса, за която се сещаме, е Германия, където LEAF се продава от този месец на цена от €36,990. Ако нямате път натам пък може да следите блоговете на хората, които тестват модела и понеже зарядните станции са 'общ подарък' чрез мини състезания Nissan добавя и персонални подаръци като таблети. Според вас кой води на този етап? Едва ли ще отгатнете лесно, но начело е Марсилия с над 31,000 души готови за електромобили, а на второ място е Страсбург с малко над 18,000. Както се вижда от снимката пък, целта от един милион явно ще бъде постигната много преди стотния ден, с почти четвърт милион регистрирани на 13-я ден...

Nissan не разчита само на социалните медии, за да ни запали по електромобилите. Както вече ви напомнихме, до края на 2012 г. компанията смята да подари над 400 бързи зарядни станции на местни власти и партньори, като крайната цел е да бъде разгърната мрежа от хиляди зарядни станции и да бъдат изградени множество електрически магистрали, които да свързват градове от цяла Европа.

Нашите градове не са фаворити за спечелване на това състезание, не в списъка все пак, но това, че Nissan ще подари толкова много бързи зарядни станции на Европа и че ще се изграждат отделни електромобилни магистрали е факт, който ще подпомогне много силно развитието на електрическата мобилност през 2012 г. и занапред и много хора ще могат да се възползват ефективно от изграждането на такива зарядни инфраструктури.

В момента на www.thebigturnon.com (който препраща към .co.uk) при кликване върху бутона в горния десен ъгъл се показва поле за въвеждане на град, но името SOFIA не говори нищо на системата и ние ще попитаме Nissan кога ще ни припознае. И ще ви кажем, за да се включите и вие в промяната!

eCars.bg

Прочетено 1716 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:02
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.