Вторник, 15 Май 2012 10:09

Става все по-забавно: СПОДЕЛИ ЗАРЯДА с eCars.bg и bg.PlugSurfing

От

plugsurfng_spodeli_zariada_socialna_obshtnost_zarezhdane_elektromobili

Колко много места за зареждане на електромобили ще има в България съвсем скоро! Сега едва ли подозирате това, но и вие може да сте част от една огромна мрежа, която ще обхваща цялата страна. И вече обхваща цяла Европа – с над 16,000 точки за зареждане. Всъщност, това е PlugSurfing, най-голямата световна социална общност за зареждане на електромобили, която си има хубав български уеб сайт на име bg.PlugSurfing.org, който с удоволствие създадохме като партньор на организацията за България. Самата организация пък вече е платинен партньор на групата cars21, където отбелязват новото съдружие със специален материал, в чието чело е и нашата България...

Като официален представител на PlugSurfing у нас, неотдавна стартирахме българската версия на интернет страницата, но сега има нещо ново, което вече е готово и можем да ви го съобщим – в края на април обяви ново {tooltip}API{end-link} Application Programming Interface{end-tooltip} споразумение с Essent, RWE, Nuon и EV-Box – първият интерфейс в новия Национален регистър за зарядни точки на Великобритания. Е, това е нещо, което ще направим и в България като част от Нациоанална информационна платформа Електромобили.

PlugSurfing има и API споразумения с Coulomb, E-Laad и Nobil, а в България приложението вече показва зарядни станции на A1 Eco, Фулчарджър България и Essent/RWE. След малко ще ви кажем повече за PlugSurfing, а с безплатна регистрация в общността вече ще може да намирате електро колонки с информация с техния статус на употреба, възможност за резервация и поддържаните платежни методи. Ето колко голяма е мрежата според cars21:

Сега потребители на PlugSurfing ще имат достъп до динамична информация за впечатляващ брой от вече над 16,000 зарядни точки в цяла Европа, включително Великобритания, Холандия, Германия, Норвегия, Швейцария, Австрия, България, Дания и много други държави.

cars21.com

"Като международна организация, създадена в Обединеното Кралство", казва нашият партньор и основател на PlugSurfing, Адам Улуей, "ние сме изключително щастливи да станем първия разработчик с интегриран интерфейс в Националния регистър на зарядните точки. Това означава, че всеки член на общността ще може не само да открива зарядни точки, но и да проверява дали са свободни или заети и да планира маршрут с резервации".

СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! – в интернет и на смартфон

Интернет страницата на PlugSurfing стартира през септември 2010, няколко месеца преди да заработи и eCars.bg, като общност-платформа за притежатели на електромобили, в която всеки може да намери зарядна точка и да сподели своята с останалите членове. Година и половина по-късно PlugSurfing вече е най-голямата световна база данни от зарядни точки за електромобили, която в България ние наричаме с нашето СПОДЕЛИ ЗАРЯДА!. Платформата е все така безплатна услуга като част от онлайн социална мрежа, която може да използвате и на BG.PlugSurfing.org, и на iPhone и Android чрез приложения на български език. Новият widget на PlugSurfing ще намерите и на главната страница на eCars.bg, както и на специалната страница на услугата, която подготвяме в Elektromobili.bg. Всъщност, след като вече сме създали българския вариант на този widget, с удоволствие предоставяме възможността на всеки да го изтегли и да го постави на своята интернет страница, персонализиран – абсолютно безплатно, без каквито и да било ангажименти Wink.

Как работи

С безплатното СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! приложение и интернет страница не само може да намериш обществени и търговски зарядни точки, но и частни електро колонки и устройства, монтирани в домовете на приятели Plugsurfer-и, които ги споделят с други членове на общността. Със СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! може да планираш маршрут, да откриеш най-близките зарядни точки и дори да побъбриш с хората, които ги споделят, за да ги използваш при възможност. Независимо дали имаш електрическа кола, ван, скутер, колело или мотор, като PlugSurfer винаги ще бъдеш спокоен, че има къде да заредиш далеч от дома.

Какво е PlugSurfer?

Plugsurfer-и са всички членове на нашата общност. В нея всичка са ценени и ценят!

Plugsurfer-те използват PlugSurfing приложението и споделят нашите амбиции за по-чисто и "зелено" с по-добра зарядна инфраструктура и повече хора използващи ефективно електромобилите. За да помогнеш на общността и да влезеш активно в ерата на електрическите превозни средства, общността те кани да се регистрираш и да споделиш своята зарядна точка с други PlugSurfer-и, за да я използват при нужда. Безплатно е, ще помогнеш на мнозина и те на теб, и ще намериш много нови приятели по пътя!

Как мога да използвам PlugSurfing/СПОДЕЛИ ЗАРЯДА!

Ще работи ли PlugSurfing/СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! на моя телефон?

PlugSurfing приложението ти предлагаме и на български, за iPhone/iPad и последните Blackberry и Windows телефони. Ако имаш Nokia смарт телефон, засега ще те насочим към използване на услугите на BG.PlugSurfing.org уебсайта.

Трябва ли ми смартфон, за да използвам PlugSurfing?

Не! На интернет страницата може да използваш същите услуги. Просто иди на главната страница!

Да споделиш или пък не?

Трябва ли ми електро колонка или електромобил, за да се включа?

Ммм, не! Ние сме общност колкото за собствениците на електромобили, толкова и за всички други хора, които се интересуват от развитието на електрическата мобилност. Регистрирай се, стани член и виж какво е бъдещето на зеления транспорт.

Няма ли да ми излезе много скъпо да давам на други да зареждат?

Не. Електромобилите са много по-евтини за зареждане от колите с бензинови и дизелови двигатели. Вземете Nissan LEAF, за пример: С 24 кВтч батерия дори на дневна тарифа и цена от 18 ст/кВтч зареждането струва няма и 4 лв. Всъщност, батериите на електромобилите не трябва да се изтощават изцяло и най-много да заредят 80% при вас, което ще стува дори 3 лв. Преценката е твоя, но в добрия дух на общността приканваме всички да взимат колкото е похарчено. Има по-подходящи неща за "някой лев отгоре" :).

Мога ли да предоставя всеки конктакт у дома или в гаража?

Предлагай на другите PlugSurfer-и само кабели и контакти, свързани към инсталация, оборудвана за зареждане на електромобили. Използването на обикновени домакински контакти за зареждане на електромобили е рисковано и може да доведе до пожар и ние силно препоръчваме да не се използват такива.

Ето това е "забавлението електромобил". Още сме в самото начало, а вече сме част от най-голямата мрежа за социално споделяне на заряда за електромобили - сложете и вие една плочка в българския пъзел за зареждане на електрически превозни средства!

----------------------------------------------------------------------------

eCars.bgElektromobili.bg bg.PlugSurfing.org

Прочетено 1900 пъти Последна корекция Вторник, 15 Май 2012 10:13
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.