Вторник, 22 Май 2012 09:39

Варна СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! Може да "напълните" при Коортех

От
zarezhdane_elektromobili_varna

Едно от най-интересните неща, които сме правили напоследък е българският вариант на най-голямата световна мрежа за споделяне на заряда за електромобили. BG.PlugSurfing.org нарекохме за далеч по-лесно ориентиране СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! – система, в която всеки може да се регистрира безплатно, да добави (свой) обект за зареждане или просто да помага на изпаднали в нужда приятели от общността да заредят своя електромобил. Идеята е в това, че може някой да просто да зареди своята електро кола или велосипед от контакта в твоя гараж или пък когато си купиш електромобил и имаш собствена стенна зарядна станция, да я регистрираш в системата и други да могат да я използват, когато е свободна.

В СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! вече има над 16,000 обекта за зареждане, споделени от компании и потребители и след като в системата се появи първата общинска станция в Исперих от A1 Eco, монтираните от Фулчарджър в София електро колонки, фотоволтаичната станция (пак на A1 Eco) в Студентски град в София и станция на Essent/RWE в Павлово, реакцията от Варна въобще не закъсня и Коортех ООД се регистрира в системата, с информацията, че предоставя възможност за заряд на коли, скутери, велосипеди и дори лодки. Че как без лодки във Варна, нали е на морето, а ние няма как да не отбележим регистрацията на Коортех, която няма как да не повлече крак в града.

Обичаме като ги има на български нещата и сега вече може да изтеглите приложението за Android телефони изцяло на български. Така може да използвате СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! навсякъде, да проследявате статуса на електро колонките, които поддържат такава функция и да планирате маршрути с резервация на зареждане по пътя.

В Бургас определено може да заредите при Вромос, която вече предлага и новите си модели електрически скутери, а най-прясната регистрация в СПОДЕЛИ ЗАРЯДА! е отново на A1 Eco, която току монтира поредната си електро колонка, този път в Пловдив. Вижте я на картата в bg.plugsurfing.org, а по празниците ние ще мръднем до тепетата, за да "сканираме" лично обекта, да снимаме и още нещо, за което ще ви разкажем при самото посещение. Ако има нещо, дето не дава мира на мнозина, това е конкуренцията и вече чуваме, че Пловдив няма да остане дълго време само с тази първа електро колонка, но с появяването на все повече иконки на картата ще си проличи бързо как вървят нещата.

Като споделяте заряда, давате рамо на електрическата мобилност в България!

eCars.bg

Прочетено 3195 пъти Последна корекция Вторник, 22 Май 2012 11:19
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.