Петък, 21 Юни 2013 14:50

Tesla зареди две електро коли по-бързо от един резервоар с бензин!!!

От
tesla_model_s_smiana_bateria
Изваждане на изтощена и поставяне на заредена батерия в Model S, само за минута и половина – Снимка: qz.com
В този блог: Новата стара изненада на Tesla Motors – Model S вече с подменяема батерия!

Нова, защото сега компанията обяви официално, че батерията ще може да се сваля от колата и заменя със заредена и стара, защото за тази възможност беше загатнато още през 2009 г. Това е новината, за която Елон Мъск говори от началото на месеца – Model S вече ще получава нова порция енергия по-бързо от зареждане на резервоар с гориво...

Сравненията ги обичаме – дават добра представа. Зареждането на електромобили нали е бавничко, но като го сравняваме с пълнене на резервоар на бензиностанции, става направо "охлюв работа". Вчера обаче в Tesla Motors направиха едно точно такова сравнение и хоп, резултатът се обърна – сега води електромобилът.

Не е нещо ново, даже не беше успешно, че компанията, която лансира модела с подмяна на батериите фалира – Better Place. Всъщност, Елон Мъск твърди, че преди години Шай Агаси от Better Place видял идеята за подмяна на батерии в Tesla. Ето че изминаха четири години и дойде време Tesla да потвърди използването на тази технология – вчера в дизайнерското студио на компанията в Лос Анджелис батериите на два Model S са били свалени и заменени със заредени за минута и половина (на кола). Това е по-бързо от пълнене на резервоар с бензин на най-бързата бензиностанция в града... При това и двете батерии са сменени (една след друга) по-бързо от напълване на резервоара!

Но не е ли фалитът на Better Place знак, че подмяната на батерии е технология обречена на провал? Не е ли бързото зареждане предпочитаният вариант? На нас ни се струва, че при Tesla става дума за нещо друго – комбо модел. Виждаме го така – компанията си изгражда своята Supercharger Netwrok от бързи соларни зарядни станции и там си зареждаш бързо. Но ако нямаш време да чакаш половин час, да ти сложат заредена батерия за минута и половина и да отпрашиш отново си е супер оферта.

Мъск нарича този комбо модел "безплатно или бързо". На бърза зарядна станция си зареждаш батерията безплатно, а подмяната със заредена ти струва около $60 (в Европа не знаем колко ще бъде). По-късно може да си вземеш оригиналната батерия (заредена догоре) срещу такса от още $60 или пък може да платиш все още неназована сума и да задържиш тази, която са ти сложили при смяната, в зависимост от състоянието.

Станциите за смяна на батериите са доста скъпи – около половин милион долара. Ще ги изграждат до Supercharger станциите и въпреки че сме до известна степен скептични за тази нова възомжност, тя предоставя невероятно бърза алтернатива. За хората, които са си поръчали и ще притежават Model S в България всичко това няма да е достъпно скоро, но с трифазен ток нещата стават достатъчно бързо и у нас. Да видим дали в следващите дни ще има една друга Model S изненада Wink.

ОК, време е за кеф – ето как не едим, а два електромобила получават заредени батерии по-бързо от зареждане на един резервоар бензин:

{youtube}H5V0vL3nnHY{/youtube}

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3880 пъти Последна корекция Петък, 17 Октомври 2014 15:36
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.