Петък, 05 Април 2013 18:10

Мотор във всяко колело – това е 4х1 при електромобилите

От
evans elektromotor axial flux
В този блог: Със 150 кВ електромотор (от Evans Electric) във всяко колело, се получава доста динамичен електромобил

С четири електромотора си е баш 4х4, но за по-интересно използваме нашето ново 4х1 – това е определението ни за електромобил с електромотор във всяко колело. Освен невероятната мощност, тази технология освобождава и повече място, за още по-ефективно използване на пространството. И вече е патентована (тази на Evans Electric) – въпрос на време е да намери място в нови електромобили...

Става дума за електромотор на Evans Electric, наскоро тестван на сертифициран динамо метър. Показателите са впечатляващи: пикова мощност 150 кВ (201 кс) и пиков въртящ момент от 1,250 Нм!

Спокойно можем да наречен директно задвижващите (нали са в самите колела) Axial Flux AC индукционни главинни електромотори "истинското задвижване на всички колела". Но това далеч не е всичко – те позволяват още и безконтактно електромагнитно спиране, което прави стандартната хидравлична спирачна система ненужна. Всъщност, тя и без това не се използва кой знае колко в електромобилите, но моторите в колелата я обезсмислят тотално.

По-рано този месец Evans Electric вече получи патент (US Patent #8,393,443) и за цяла задвижваща система, базирана на тази Axial Flux технология. Патентът покрива софтуерно базирани динамични функции като:

  • ABS;
  • Контрол на стабилността:
  • Контрол на сцепление;
  • Активен спирачен наклон;
  • Разпределяне на въртящия момент;
  • Интелигентен автопилот;
  • Авариен спирачен асистент;
  • Избягване на катастрофи.

Сега компанията привършва сглобяването на демонстрационен електромобил с новата технология и обща мощност от 600 кВ (805 кс). Evans е разработила и собствен прототип на силова електроника за управление на електромоторите в колелата и към разработките й вече проявяват интерес няколко големи компании. Това е обща информация и не знаем кои са те, но се надяваме скоро да видим експерименталния електромобил на компанията в действие.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 4382 пъти Последна корекция Петък, 05 Април 2013 19:19
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.