Вторник, 07 Август 2012 19:46

Официално – от 7 август караме целогодишно с включени фарове през деня

От
dnevni_led_svetlini_karane_na_farove_prez_denia

Вече не са малко колите, които имат заводски дневни светлини. Със сигурност, обаче, много повече са тези, които нямат такива. И понеже от 7 август моторните превозни средства ще трябва "да се движат с включени ДНЕВНИ или къси светлини през деня целогодишно", сега е момента да те светнем за това, ако по някаква причина си пропуснал(а) тази и много други промени в Закона за движение по пътищата, вече обнародвани в "Държавен вестник". Иначе казано, отсега натам трябва винаги да включваш дневни или къси светлини на колата (или всяко друго МПС), която караш. Дано да не забравяш, защото глобите стават още по-солени...

dnevni_led_svetlini_golf_karane_na_farove_prez_denia

Идеята на тази промяна е с постоянно шофиране с включени светлини да се предотвратяват повече пътни произшествия. Нямаме статистика за ползата от тази мярка, но силно се надяваме тя наистина да има търсения ефект. В Парламента противници на промяната казаха, че тя ще ни струва 700 милиона лв лева в допълнителни разходи от леко увеличения разход (на огромен брой МПС, обаче, сметката става солена), по-честата смята на крушки, както и от глоби. Като стана дума за тях, засега е ясно, че несветнати фарове (светлини) ще ти струват 50 кинта Eek.

От МВР казват, че "Не се предвижда специална акция за контрол на използването на светлини при движение през деня, но това си е част от ежедневната работа на служителите на Пътна полиция и те ще го контролират при рутинните ежедневни проверки след влизане на закона в сила". Иначе, въобще няма да е само това откъм промени. Ето ти още някои:

  • 50 лв. глоба за пресичане на забранено място;
  • До 200 лв. за минаване на червено или неосигуряване на предимство на пешеходна пътека;
  • Глоба до 1,000 лв за над 0.5 промила, комплект с отнемане на книжката за 12 месеца;
  • И сега гвоздеят – Отказ от дрегер тест: До 2 бона и 2 години без книжка

Сега остава да видим до каква степен това ще дисциплинира тоновете недобросъвестни шофьори...

Но промените не са само в посока моторни превозни средства. Има и за велосипедисти. Когато караш колело светлоотразителната жилетка вече е задължителна извън населените места, както и навсякъде в тъмната част от денонощието.

Пътна полиция за промяната:

"Считаме, че използването на светлините целогодишно е един от факторите, които могат да повлияят върху пътната безопасност. Относно притесненията на някои шофьори, че така ще се повиши разходът на автомобила, специалистите казват, че е така, но все пак пътната безопасност е по-важна отколкото разходът на автомобила"

Е, както вече стана дума, за шофьорите на коли, оборудвани с функция "дневни светлини" основната новина не променя нищо. Всички останали не е зле да си монтират светодиодни светлини (дневни или пък да заменят халогенните крушки H1, H3, H4 /твърде слаби за нощно каране/ и т.н.) – те са много по-икономични и с много по-дълъг живот – виж снимката (пример с VW Golf, но вече се предлагат за много марки и модели, както и универсални, на доста прилични цени – питай Google). Така няма да се налага да включваш фаровете през деня, стига Пътна полиция да признава допълнително поставените дневни светлини. Както личи и от коментарите, такава индикация явно има..., но от следния линк ще разбереш, че всичко е документирано надлежно и ако спазиш изискванията, можеш съвсем легално да използваш допълнително монтирани дневни светодиодни светлини. Или пък, както става дума в коментарите – да си смениш крушките на фаровете със сертифицирани светодиодни, което е още по-лесно, защото не изисква монтаж на допълнителни тела!

Ето и един много полезен линк с подробно разяснение за дневните светлини.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 4584 пъти Последна корекция Петък, 17 Август 2012 12:37
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.