Себастиен Буеми спечели Formula E Монако

Formula E
В този блог: Буеми е първият пилот с две победи във Formula E досега.

Пилотът на e.dams-Renault спечели първото състезание от сериите в Европа. Това е трета победа за неговия тим след като Буеми спечели в Пунта дел Есте, а Нико Прост в Маями...

Електрическите серии очевидно са голям хит и в Европа – на състезанието в Монако имаше 23,000 зрители, изпълнили безплатните трибуни и зони.

Буеми беше във форма още по време на квалификацията, грабвайки пол позицията, а след него се наредиха временният лидер в шампионата Лукас ди Граси, Жером Дамброзио и Нелсън Пике Мл.

Състезанието започа без проблеми за всички тях, но само няколко секунди след старта зад първите четирима стана меле, предизвикано от Даниел Абт. В него се оказаха замесени Бруно Сена, Жан Ерик Верн, Лоик Дювал, Салвадор Дюран и Витантонио Лиуци. Хайме Алгерсуари пък беше избутан от трасето още преди първия завой.

Брандираната от Qualcomm кола на сигурността (BMW i8) се появи веднага, а стюардите преместиха много бързо пострадалите болиди извън пистата. Останалите пилоти успяха да се доберат до боксовете и да вземат вторите си болиди.

Това, разбира се, означаваше, че те губят всякакви шансове за класиране напред в състезанието. След прибиране на колата за сигурност се образува водеща група начело с Буеми. Ди Граси го следваше отблизо, а зад него бяха Дамброзио, Пике, Прост и Бърд.

В шестата обиколка Пике използва своя фен бууст и със супер маневра на завой 3 успя да изпревари Дамброзио. Напред, ди Граси така и не успяваше да намери подходящ момент да изпревари Буеми и реши да спре за смяна на болида в 25 обиколка в опит да приложи стратегия за тактическо изпреварване, но този ход не успя само с няколко стотни и Буеми остана начело след излизането си от бокса.

Втората част на състезанието не промени нищо в битката между лидерите и въпреки огромните си усилия ди Граси финиширавтори  само на две секунди от Буеми.

Пике младши пък полагаше не по-малки усилия да се качи на подиума защитавайки се от Сам Бърд.

В точките освен тях влязоха Дамброзио, Прост, Саразен, Шарл Пик, Антонио Феликс да Коща и (най-накрая) Ник Хайдфелд.

След седем състезания начело все още е Лукас ди Граси с 93 точки, но победата на Буеми го връша в битката за титлата, с вече натрупани 83 точки (6 повече от тези на неговия съотборник Прост).

При отборите със значителна преднина води e.dams-Renault (160 точки), пред Audi Sport ABT (115), Virgin Racing (94) и NEXTEV TCR (93.)

Временно класиране при пилотите след Кръг 7:

  1. Лукас Ди Граси – 93 т.
  2. Нелсиньо Пике – 89 т.
  3. Себастиен Буеми – 83 т.
  4. Никола Прост – 77 т.
  5. Сам Бърд – 64 т.
  6. Жером Дамброзио – 52 т.
  7. Антонио Феликс да Коща – 45 т.
  8. Жан-Ерик Верн – 34 т.
  9. Хайме Алгерсуари – 30 т.
  10. Бруно Сена – 28 т.

Временно класиране при отборите след Кръг 7:

  1. e.dams-Renault – 160 т.
  2. Audi Sport ABT – 115 т.
  3. Virgin Racing – 94 т.
  4. NEXTEV TCR – 93 т.
  5. Andretti – 82 т.
  6. Dragon Racing – 76 т.
  7. Amlin Aguri – 48 т.
  8. Mahindra Racing – 46 т.
  9. Venturi – 16 т.
  10. Trulli – 12 т.

Следващото Formula E състезание (DHL Berlin ePrix) ще се проведе на 23 май на старото летище на БерлинТемпелхоф.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари