Четвъртък, 12 Май 2011 08:00

Германия улеснява изграждането на вятърни паркове

От
Германски офшорен вятърен парк

Бюрокрацията е една от най-големите пречки за развиването на офшорната вятърна енергия не само в САЩ (където администрацията на президента Обама всъщност канализира процедурите за офшорна вятърна енергия миналия ноември), но и в други страни.

Германия обаче се кани скоро да направи голяма крачка в това направление, с прехвърляне на отговорностите за всички разрешения за офшорни вятърни инсталации на една една правителствена служба с нов проекто закон...

"Този законопроект е ключова първа стъпка в посока нова енергийна концепция на федералното правителство", коментира министърът на транспорта Петер Рамзауер миналата седмица.

С решението на Германия тотално да отреже ядрената енергия от схемата след аварията във Фукушима, определено е нужна политика за ускоряване на развитието на чиста, възобновяема енергия (особено ако страната реши да затвори още по-замърсяващата енергия, добивана от въглища).

"Ако законопроектът бъде одобрен от парламента, Федералната морска и хидрографска агенция (BSH) ще бъде единственият регулатор, управляващ проектите за нови вятърни паркове", информира Reuters.

"Преди, държавна служба за опазване на природата се занимаваше с изучаване на последствията за птиците и рибата — проверка, която сега ще бъде сведена от изисквано отделно одобрение до проста бланка, която ще се подава до BSH."

Вятърната индустрия разбира се приветства това предложение, но настоява, че излишната бюрокрация, свързана с проектите за вятърни паркове на сушата също трябва да бъде елиминирана.

[Източник: cleantechnica]

[Снимка: Spiegel Online]

Прочетено 1152 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:24
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.