Print this page
Петък, 03 Юни 2011 12:00

Daimler планира водородни станции в Германия

От
20 нови станции, за зареждане с водород ще изгради в съдружие Daimler

Daimler и индустриалната газ-компания Linde планират съвместна инвестиция, в размер на десетки милиони Евро, за изграждането на мрежа от станции за зареждане с водород в Германия. Проектът ще се осъществи през следващите три години, като двадесетте станции ще утроят сега съществуващата бройка на обществени водород-станции, а доставяният водород се произвежда само от възобновяеми източници...

Новите зарядни точки ще се намират в Щутгарт, Берлин и Хамбург, а за други две зони все още има колебания, като станциите ще бъдат поставяни и на вече изградени бензиностанции. Според представен отчет на двете компании, така изградените станции ще позволяват шофиране из цяла Германия на возилата с горивна клетка – водородно задвижване.

"Горивната клетка представлява решителна стъпка напред за електромобилите, тъй като позволява шофиране на дълги дистанции с нулево отделяне на вредни емисии и кратко време за презареждане - и не само за пътнически коли, а и за търговски превозни средства. В партньорство с Linde сега ще предприемем следващата стъпка – да се получат нещата на ниво инфраструктура. 20 нови водород-станции ще стимулират силно пазара", обяснява Дитер Цетше, изпълнителният директор на Daimler.

Водородно зареждане - за чиста околна среда
Водородно зареждане за чиста околна среда

Автомобилните производители като Daimler, Toyota Motor, Ford Motor Co и General Motors, обединиха усилията си още през 2009 г. за разработване на превозните средства с горивна клетка.

Linde и Daimler, както и енергийната компания EnBW, австрийската OMV и френската Total, се включиха в създаването на мрежа от станции за зареждане, обхващаща териториите от Алпите до Северно море.

Прочетено 1377 пъти Последна корекция Понеделник, 04 Март 2013 17:36
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.