Print this page
Неделя, 19 Юни 2011 09:00

Водород от морска вода и... урина

От
Водород може да се добива от морска вода

В горивната клетка, водородния газ се вкарва в анодното отделение на клетката, където в присъствието на катализатор, тя се разделя на протони и електрони. Протоните преминават през мембраната и се комбинират с кислородa, вкарван в катодното отделение, за производството на вода - безвреден страничен продукт, докато електроните се отвеждат, за да се генерира електрически ток.

Тази електроенергия може да се използва за електрически мотори, задвижващи превозно средство. Идеята не е нова, като се предлага за пръв път от германския учен още Шонбейн, още през 1838 година. Горивни клетки също са били използвани за захранване на космически мощности.

Същественото предизвикателство днес, е да се направи тази технология достатъчно евтина, за да бъде като алтернатива на двигателите с изкопаемите горива, които захранват нашите автомобили и други лични транспортни средства, и различни технически съоръжения. Двете основни области, към които учените са насочили разработките си, са намаляване на разходите на гориво за самата клетка и по-евтин начин за производство на водород.

Нови тенденции

1. По-евтин водород - от морска вода без електролиза

Нов метод за извличане на водород от морска вода се разработва в университета Пърдю.

Доклади на нови изследвания обаче, показват алтернативи на скъпия добивен процес - електролиза за производство на водород от морска вода. В Университета на Калифорния - Бъркли, съобщиха за използване на молибден оксо-катализатори и меркуриев електрод при необработена морска вода за производството на водород. Това може да доведе до разполагането на морски шамандури или други съоръжения за производство на водород от морска вода, които биха могли да бъдат транспортирани на брега от тръбопроводи.

Друг екип на университета в Пърдю, съобщи успех при използването на формат компоненти, направени до 90% от алуминий и 10% от сплав от галий - индий - тин. Сплав, която е в течно състояние, при достигане на определена температура на околната среда, се разтваря бавно на алуминий, който след това реагира с морска вода за генериране на водород. Ако се прилага при лодки или кораби, или близки до брега платформи, това може да бъде "водород при поискване". Алуминият се превръща в хидроксид, който може да се разгради и рециклира отново в алуминий.

2. Хидроген от урина

учени от университета в Охайо се опитват да генерират водород от евтин и лесно достъпен отпадък - урина

Изследователи от университета на щата Охайо, в търсенето на начини за намаляване на разходите за енергия на електролиза, открили, че в урината на водородните молекули е необходима сила, от само 0,37 волта да се раздели - за сравнение, при водата има нужда от 1.23 волта. Те приемат, че процесът на обработка на отпадните води може да извлече водород, като ценен продукт. Работата е в ход, за да увеличат обемите на този процес и да се елиминира проблемът на бактериални действия в канализацията, който преобразува уреята в амоняк, който пък намалява производство на водород.

В обобщение

Водородната икономика е от съществено значение за намаляване и евентуално елиминиране на емисиите на парникови газове, се визуализира на базата на ниски производствени разходи на водорода, който се използва като източник на енергия при водородни горивни клетки, които могат да бъдат използвани както за транспортни, така и за стационарни приложения. За да се реализира такъв проект е необходимо изследванията да се задълбочат и ускорят.

[Източник: Ecofriend]

Прочетено 5594 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:02
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.