Понеделник, 22 Август 2011 07:02

Вятърът ще духа в полза на BMW фабриката в Лайпциг

От
Фабриката на BMW в Лайпциг ще става все по-зелена

BMW планира монтаж на четири турбини за вятърна енергия, за да захранва фабрика с достатъчно електричество за сглобяване на стотици коли дневно. Вятърният парк трябва да заработи до края на 2013 г.

Става дума за заводът на BMW в Лайпциг, който компанията иска да превърне в пример за производство чрез зелена енергия, който да бъде последван в световен мащаб. Предвижда се съоръжението е Лайпциг да произведе около 200,000 коли през 2011 г. - около 740 дневно...

На пресконференция в началото на месеца BMW демонстрира официално две нови коли с литиево-йонни батерии, с които ще стартира моделната гама на новата подмарка BMW i. По-малкият i3 е електрическа кола, докато мощният спортен i8 комбинира електромотор и три-цилиндров двигател с вътрешно горене за удължаване на пробега. С пазарен старт през 2013 г., i3 ще може да изминава до 150 км с едно зареждане и вероятно също ще се предлага с удължител на пробега.

По всичко личи, че в BMW са се заели да свършат много електромобилна и устойчива работа тази и следващата година, преди новите електрически коли на компанията да излязат на пазара и една от фабриките й да започне да се захранва с чиста енергия.

Няма да се учудим, ако към 2020 г. много от автопроизводителите затворят още повече кръга на своята дейност, осигурявайки си зелена енергия за производство със собствени усилия - усилия, които определено ще бъдат в полза на околната среда.

[От: AFP]

Прочетено 1756 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:14
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.