Неделя, 08 Януари 2012 08:00

Continental прави 'електро' гума и предвижда милиони електро коли

От
Специални гуми за електромобили ще прави Continental

Няма да има ток в гумите, разбира се, просто става дума за едно творение на Continental, с което вече сме ви запознавали - гумата Conti.eContact, разработена специално за електрически коли...

Conti.eContract ще направи първата си поява, 'понасяйки' по пътищата Renault Twizy следващата година и ще се предлага в размер 125/80R13, а в 145/40R13 - още от тази година.

Разработен в сътрудничество с водещи производители на автомобили, Conti.eContact също ще бъде на разположение с по-голям външен диаметър, като 195/55R20 вместо традиционните 205/55R16. Гумата има нови размери, за да се намали съпротивлението при търкаляне. Тя е по-тясна от стандартна гума, но има по-голям външен диаметър, което означава, че може да издържа идентично натоварване.

В стената има по-малко материал, която позволява по-голяма гъвкавост и гарантира по-малки загуби на енергия, което също помага за намаляване на съпротивлението при търкаляне.

Шумът от гумите е намален, като са използвани голям брой странични ламели и са премахнати страничните канали. Continental 'лепва' "BLUECO" етикет на 'електро кръгчето', който ще се използва за идентифициране на гумите за електрически превозни средства.

Не по-малко интересно е и това, че компанията очаква голямо увеличение в търсенето (в световен мащаб) на електрически превозни средства, като прогнозира нарастване до 1,5 милиона броя през 2016 г. и 2,8 милиона през 2020 г.! Ако не знаете - Conti прави също въздушни възглавници и... тук вече вероятно ще се учудите - тази година и у нас очакваме първите електромобили от новата електрическа гама на Renault - и те ще бъдат оборудвани с електромотори на Continental.

А пък ако се чудите за нещо друго - как ще изглеждат големите коли с такива 20 цолови 'спици' - метнете едно око на статията ни за предполагаемия вариант на електро BMW 7 серия.

eCars.bg

Прочетено 3160 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:42
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.