Неделя, 08 Април 2012 17:50

Колите не са това, което са (бяха)... на водород, на ток, летящи?! Terrafugia (видео)

От
Скъпото творение, хибрид между кола и самолет, вече се продава официално

Не беше отдавна времето (да не кажем - около година), когато на електромобилите масово се гледаше с недоверието към продукт, принадлежащ към далечното бъдеще. Знаем вече колко модели се появиха, в eCars.bg сме разгледали и представили болшинството от тях. Всички мега-производители представиха електрически модел, появиха се и марки, които правят само електромобили. И така - бъдещето ли е дошло или електрическите коли изпревариха времето си? Какъвто и да е отговорът - фактът е на лице! Сега имаме подобна ситуация с друга кола, която за момента се 'храни' с бензин, но скоро ще се появи и в електрическа версия; особеното при нея е, че... лети?!

Това не е първата разработка по рода си, говореше се и за руски проект на летяща кола, и за холандски... Но първата 'легална' кола, която лети е вече реализирана официално! Така се оказва - това е реално 'творение', летяща кола, създадена от компанията Terrаfugia. Да, не е ток и отделя вредни емисии и шум, заради бензиновия си двигател, макар че (уж) облекчава пътното движение и не 'виси' в задръствания - просто защото прелита над трафика! Моделът дебютира официално на авто-шоуто в Ню Йорк 2012 и веднага след това 'влезе' в продажба. Цената е фиксирана на $ 300.000 (около 450.000 лв) и определено не е по силите на всеки с мечта за пилот, но въпреки това вече 10 човека са направили поръчка за 'летяща кола', капарирайки с по 10.000 долара желанието си. Всичко това се случва в Щатите.

Малката подробност при управлението на това превозно средство е, че водачът му трябва да има лиценз за пилот... хм, може би това е самолет, който се движи и по улиците, а не кола, която лети?
Разходът на машината (в полет) е около 20 литра гориво на час, но не е ясно колко харчи като кола по шосето - но винаги има предимството да полети над трафика, а след това вместо в хангар, собственикът й да си я закара по пътя - до вкъщи.

Изобретателите на трансформацията Terrаfugia, са се възползвали от желана и популярна фантазия - летящите коли са част от митичния футуристичен пейзаж, който отдавна запленява въображението на милиони хора (особено сред подрастващите). Сус сигурност това е готино! Но в него няма обещание за действително подобрение за обществото, достъпно е за малцина и като цяло е скъп проект, отнемащ много ресурси, предназначен да 'подразни' и възбуди нашите консуматорски импулси, а предвид непрекъснато нарастващите стойности на петрола, много малко вероятно е 'летящата кола' да представлява бъдещото ни средство за придвижване. Като постижение е страхотно и всички го оценяваме, но... може би, ако беше на ток?!

Вижте демо-видеото все пак, интересно е:

[Terrafugia] [eCars.bg] [elektromobili.bg]

Прочетено 2710 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:02
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.