Print this page
Неделя, 14 Октомври 2012 00:00

Искам зареждането на моя електромобил да започне в...

От
iphone_prilozhenie_app_zadavane_vreme_zarezhdane_elektromobil
iPhone приложение с таймер за зареждане на Nissan LEAF

Зареждането на електромобил може (засега) да е (много) по-бавно от това на автомобил с ДВГ, но е много по-забавно и... мобилно!!!

Далеч не всеки от нас знае, че процесът на зареждане на електромобилите може да се задейства от приложение на мобилен телефон. Но вече има такива за iPhone или пък Android телефони, с които виждаш колко ток имаш в батерията от разстояние и можеш да стартираш зареждането. О!

Nissan LEAF има такава "заводска" функция на своята Carwings телематика. Докато си в колата, можеш да програмираш кога да започне зареждането. Прибираш се от работа, например, паркираш в гаража, задаваш час на зареждане (някой късен, за да е на нощна тарифа), поставяш зарядния накрайник в порта на колата и се прибираш, знаейки, че на сутринта батерията ще е пълна догоре. ОК, ама ако забравиш?!? От официалното Nissan LEAF приложение за мобилен телефон не можеш да зададеш час на зареждане – само да го стартираш...

Ние засега сме само на виртуална Nissan LEAF употреба, защото японският електромобил все още не се продава у нас, но някои хора вече го карат от почти две години, а други постоянно им улесняват живота в и без това доста по-ефективното притежание на електромобил. Как точно в случая? С ново iPhone приложение, което позволява точно това – да се задава час за зареждане, дистанционно.

Става дума за LeafLink на разработчик на име Майк Хийзли, което работи като самото Carwings приложение на Nissan, но добавя "мързеливия" бонус да си програмираме час на зареждане. Защо мързелив? Нали отгоре питах "Ама, ако забравиш" та, ето – ако си забравил/а да настроиш час на зареждане от самата кола, по-късно, когато, след вечеря например, се сетиш, няма да има нужда слизаш до гаража. Мързел си е, нали Laughing?

Ами ако нямаш гараж?!? Определено ни трябва решение за "електромобил пред блока", че ако няма къде да си включиш електромобил, като го паркираш точно там, пред блока, глезотии като програмиране на време за зареждане едва ли ще ти трябват?

Не зная, дали имаш гараж, но така и така става дума за приложението, да ти кажа малко повече за него.

С безплатната версия може да виждаш нивото на заряда в батерията, да задаваш време за включване на климатика, както и да планираш маршрути и да ги пращаш на колата. Както е тръгнало, скоро ще вземем да си говорим с (електро) колите по телефона...

Има и платени функции – срещу $9.99 Leaf Link ти дава възможност да изпратиш заявка за старт на зареждане в точно определен час към сървъра на приложението. Опаа, той основния обект на този блог бил в платената версия. Е, поне не е много. А и голямата част от функциите са достъпни в безплатната версия. Като например известия за нивото на зареждане през определено време.

Няма как да го тестваме, че и Nissan LEAF още не сме, та камо ли мобилни приложения за него, но някой ден като като попаднеш на тази статия, информацията може да ти е от полза, че да я споделиш с приятели, дори.

И като си купиш LEAF да ни се обадиш или да пуснеш тема във форума.

[От: Green Car Reports]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1765 пъти Последна корекция Събота, 24 Март 2018 17:00
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.