Понеделник, 06 Юни 2011 19:00

Соларно зареждане на електро коли с 'гонене' на слънцето

От
Въртящи се соларни панели за двойно повече електричество

Скоро се надяваме да ви представим един завършен потребителски цикъл под формата на зареждане на българско електрическо Audi A2 чрез система от соларни (фотоволтаични) панели, но както всички знаем, при фиксиран монтаж ефективното улавяне на слънчевите през целия ден е трудна задача. Възобновяемата енергия, от своя страна, е критично важно средство в борбата ни с климатичните промени и със задълбочаването на проблемите с околната среда е крайно време да започнем да мислим за подобрени алтернативни методи за генериране на електричество. Едва ли всеки от нас може да го направи, но изследователи от токийската Smart Solar International са успели да разработят слънчев панел, който може да произвежда два пъти повече електричество от която и да било сега съществуваща система...

Основният компонент на това ново устройство, което осигурява по-голямо количество електроенергия, е редица от въртящи се огледални амуминиеви пръчки, които следват движението на слънцето и отразяват светлината в централна тръба, която съдържа няколко слоя високопроизводителни фотоволтаични клетки.

Друга интересна функция на новото слънчево енергийно устройство е, че то изисква много малко силикон в сравнение със стандартните фотоволтаични панели. Интересното е, че учените са намерили начин да предотвратят прегряването на устройството, използвайки допълнителната му топлина за загряване на вода. Такам новото умно устройство може да се използва и като източник на електричество, и на топлина.

Според изследователите може да се използва и в районите, ударени от цунами, където хората може да се нуждаят от възобновяема енергия, а соларните панели могат ефективно да изпълняват тази роля, бидейки независим възобновяем източник. Производството на новите панели се предвижда за август в Япония, със старт на продажбите през октомври в Азия и Близкия Изток.

Ние разбира се веднага съзряхме добра възможност за зареждане на електромобили с новото 'проследяващо' слънцето устройство, което очевидно ще бъде в състояние да затопля и малко водица за по някой душ на вилата, доката електро колата ви се зарежда за обратния път... Cool

[От: Yahoo News]

Прочетено 7311 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:14
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.